Σε νέο πλαίσιο λειτουργίας μπαίνει από σήμερα η αγορά με τοclick away, καθώς τα υγειονομικά δεδομένα δεν επέτρεψαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου πριν τις γιορτές.

Στους πιο εμπορικούς δρόμους της χώρας, την Ερμού στην Αθήνα και την Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν με την κάμερα του MEGA η Αλεξάνδρα Αθανασίου και η Μαρία Γουγουτσά.

Στην Ερμού η πρεμιέρα του click away βρίσκει τους καταναλωτές «μουδιασμένους», ενώ τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά. Μόνο το 17% των καταστημάτων έχει τις υποδομές για να λειτουργήσει με click away.

Στη Θεσσαλονίκη η εικόνα της αγοράς είναι ανάλογη με της Αθήνας. Υπάρχει φόβος στον κόσμο, καθώς η επιδημιολογική εικόνα στην πόλη είναι επιβαρυμένη.

Αντιδράσεις από τους εμπόρους

Την ίδια στιγμή, ο εμπορικός κόσμος εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το νέο μέτρο.

Έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποίησε μάλιστα η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, χαρακτηρίζοντας το click away «αμφιλεγόμενη πρακτική», που «πρακτικά ευνοεί μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις και για την μη εφαρμογή κανόνων ισοτιμίας, ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους κλάδους του λιανικού εμπορίου».

Η ΕΣΕΕ ανακοίνωσε ότι ζητάει από την κυβέρνηση:

  • Την άμεση θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» επιχειρηματικού τροφοδότη λογαριασμού που θα συνδεθεί με τα POS και θα δώσει στις επιχειρήσεις την στοιχειώδη ρευστότητα που απαιτείται για να σωθούν από το λουκέτο.
  • Το πάγωμα όλων των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων μέχρι την επαναφορά της ομαλότητας στην αγορά και την ένταξή τους σε μία γενναία ρύθμιση.
  • Την επαναφορά των 120 δόσεων για τις ήδη υφιστάμενες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, χωρίς περιορισμούς.
  • Την άμεση αναστολή όλων των δόσεων επιχειρηματικών δανείων και την ρύθμιση του μεγάλου όγκου επιταγών που έχουν εκδοθεί με την προσδοκία του εορταστικού τζίρου.
  • Την διατήρηση της μείωσης 40% των ενοικίων επαγγελματικής στέγης τουλάχιστον μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021.
  • Τον σχεδιασμό ειδικής ενισχυμένης επιστρεπτέας προκαταβολής με στόχευση ειδικά το εμπόριο και με κριτήριο τη μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι.
  • Την άμεση απόδοση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους μικρομεσαίους εμπόρους, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας.
  • Την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, καθότι δεν μπορεί να γίνει λόγος για άσκηση επιτηδεύματος με τα καταστήματα κλειστά.