Απάντηση στα δημοσιεύματα σχετικά με το θέμα των διπλών αρχείων στην καταγραφή των κρουσμάτων του ΕΟΔΥ έδωσε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ «υπάρχει ένα και μόνο σύστημα καταγραφής, το Εθνικό Μητρώο ασθενών COVID, το οποίο από τον Μάρτιο του 2020 λειτουργεί βάσει νόμου περιγράφει και όλες τις λειτουργίες του».

Παράλληλα, έκανε λόγο για «απαράδεκτα, ψευδή και κακόβουλα» δημοσιεύματα.

«Καθημερινά τα δημόσια και τα ιδιωτικά εργαστήρια, ο ΕΟΔΥ, η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, όλοι καταχωρούμε στο ένα και μοναδικό αυτό μητρώο COVID. Τα στοιχεία αυτά, η έμπειρη ομάδα του ΕΟΔΥ, εκατοντάδες επιστήμονες, τα συλλέγουν, τα επεξεργάζονται, τα αναλύουν ώστε να έχουμε καθημερινά την έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ» ανέφερε επίσης.

Χαρακτήρισε επίσης απαράδεκτες και τις καταγγελίες περί «σκοτεινών» συμβάσεων του ΕΟΔΥ με ιδιωτικές εταιρείες.

«Φαντάζομαι ότι εννοούν τη σύμβαση στις 2 Ιουνίου 2020 που έχει αναρτηθεί στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στην πλατφόρμα της Κομισιόν και αφορά το ηλεκτρονικό σύστημα συμβάντων των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ), που καταχωρούν τα δεδομένα στο μοναδικό αρχείο που υπάρχει για τους ασθενείς COVID-19».

Απο πλευράς του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, χαρακτήρισε «άδικα και αβάσιμα» τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, τονίζοντας πως  δεν υπάρχουν διπλοί τρόποι καταγραφής ενώ δεν υπάρχουν προβλήματα και δυσαρέσκεια στις σχέσεις ΕΟΔΥ και ΓΓ Πολιτικής Προστασίας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα δημοσιεύματα

Την Κυριακή, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε απάντηση στα «δημοσιεύματα που φιλοξενούνται σε κυριακάτικα έντυπα» και αποτελούν «αποκυήματα νοσηρής φαντασίας».

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, «όσοι τα διακινούν, για όποιο σκοπό τα διακινούν, προσφέρουν χείριστη υπηρεσία στην χώρα, σπέρνουν τη δυσπιστία και την εσωστρέφεια σε μια κρίσιμη στιγμή που η εμπιστοσύνη και η εθνική ομοψυχία είναι προαπαιτούμενα για να βγούμε νικητές».

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, «συκοφαντούν τους 2.500 εργαζόμενους, οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία».

Χαρδαλιάς: Άδικα και αβάσιμα

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά τα δημοσιεύματα για «όσους καθημερινά ζούμε αυτή τη συνεργασία είναι παντελώς άδικα και αβάσιμα».

«Ούτε διπλοί τρόποι καταγραφής κρουσμάτων υπάρχουν, ούτε δυσαρέσκειες και προβλήματα στις μεταξύ μας σχέσεις. Υπάρχει μόνο η κοινή μας αγωνία για την καθημερινή προάσπιση της δημόσιας υγείας, υπάρχει το κοινό μας άγχος για να προλάβουμε τα πάντα και παντού και υπάρχουν και οι δημιουργικές εντάσεις κάποιων στιγμών που συνοδεύουν κάθε ομάδα, κάθε οικογένεια, κάθε παρέα ανθρώπων που συναντιούνται στο πεδίο της κοινής τους μάχης» ανέφερε σε ανάρτησή του.