Υποχρέωση της πολιτείας είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκο Παπαθανάση, ο οποίος μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο».

«Έχουμε την κρίση του covid-19, έχουμε υποχρέωση να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. Το είπε και ο πρωθυπουργός. Η πολιτεία δεν θέλει να βάλει σε αναστολή κανέναν κλάδο. Είναι υποχρεωτικό όμως για να μπορέσει να προστατέψει τη δημόσια υγεία» σημείωσε σχετικά.

Ο κ. Παπαθανάσης χαρακτήρισε την πανδημία σύνθετη υπόθεση. «Δεν είμαστε μόνο εμείς, είναι όλη η Ευρώπη. Αιφνιδιάστηκε όλη η Ευρώπη. Ο ιός είναι πολύ μεταδοτικός. Όλοι είναι σε lockdown. Τα περιοριστικά μέτρα σαφώς λειτούργησαν. Το Σεπτέμβριο είχαμε πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων. Όμως πολύ δυναμικά εξελισσόμενη η κατάσταση, είδαμε να έχουμε κρούσματα και αύξηση στις ΜΕΘ. Γι’ αυτό ελήφθη η απόφαση για lockdown.Είμαστε σε πολύ καλύτερο σημείο από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι επιστήμονες πρότειναν στην κυβέρνηση να διαρκέσει τρεις εβδομάδες το lockdown. «Εάν τηρήσουμε τα μέτρα, το διάστημα είναι επαρκές για να ξεπεράσουμε το πρόβλημα» ανέφερε.

Εστίαση

Σχετικά με τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, η εστίαση αποτελεί το 40% των κλάδων.

«Έχει εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους η εστίαση. Γι’ αυτό τα μέτρα στήριξης, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίς να χρειάζεται να επιστρέψει ο επαγγελματίας το 50% αλλά και η αναστολή για τους εργαζόμενους, με ποσό 800 ευρώ, κατ’ αναλογία για έναν μήνα» τόνισε.

Υπογράμμισε δε ότι ακόμα και ένας μικρός επαγγελματίας θα μπορεί να λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή, ακόμα και αν έχει ατομική επιχείρηση. «Ανάλογα με τον τζίρο του, θα πάρει ένα ποσό» σημείωσε.

Ανέφερε μάλιστα, ότι η τέταρτη δόση της επιστρεπτέας προκατοβολής ξεκινά τις 15 Νοεμβρίου και μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι θα έχουν δει τα χρήματα στους λογαριασμούς τους.

Διατήρηση δυνάμεων

Ερωτώμενος για το εύρος των κυβερνητικών μέτρων στήριξης, ήταν ξεκάθαρος.

«Επειδή δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει η υπόθεση της πανδημίας κρατάμε δυνάμεις. Δεν πρέπει να ανησυχεί κανένας έλληνας. Η κυβέρνηση κρατά δυνάμεις για να μπορεί να συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις, για όσο διαρκέσει ο Covid-19» υποστήριξε.

Μετά το lockdown

Σε ότι αφορά την επαναλειτουργία της οικονομίας, υπογράμμισε πως θα μοιάζει με αυτή του Μαϊου.

«Υπήρξε σταδιακό άνοιγμα. Θα ανοίξουμε σταδιακά, αλλά θα έχουμε ιδιαίτερα μέτρα έτσι ώστε να προστατέψουμε και την αγορά. Θέλουμε να λειτουργήσουμε ομαλά την περίοδο των Χριστουγέννων. Η περίοδος αυτή έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία. Την αναμένουν όλο το χρόνο οι επαγγελματίες» ανέφερε, λέγοντας ότι η εστίαση είναι από τους πρώτους κλάδους που θα ξανά ανοίξουν γιατί είναι από τους πιο κρίσιμους της οικονομίας.

Συγκομιδή ελιών

Τέλος, διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι έχει τη δυνατότητα να μεταβεί για τη συγκομιδή ελιών, μια και είναι η εποχή τους.

«Μπορούν να πάνε για ελιές, με το Ε9 αν είναι ιδιοκτήτες ή κληρονόμοι, ή με βεβαίωση αν είναι εργάτες γης. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ακόμα και στη μετακίνηση μεταξύ νομών, δεν θα υπάρξει θέμα» επισήμανε.