Επίδομα 534 ευρώ στους εργαζομένους που μπαίνουν σε αναστολή εργασίας, πάγωμα φορολογικών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά, δύο νέους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής με δώρο το 50% του κρατικού δανείου και υποχρεωτική μείωση ενοικίου 40% στα ακίνητα που βρίσκονται στη ζώνη αυξημένου κινδύνου περιλαμβάνει το κυβερνητικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Τα οικονομικά μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που εξειδίκευσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προβλέπουν:

1. Επίδομα 534 ευρώ τον μήνα: Δικαιούχοι είναι οι εργαζόμενοι που τίθενται σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας. Επίσης, το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού. Για τις επιχειρήσεις που κλείνουν με κρατική εντολή, αναστέλλεται υποχρεωτικά η σύμβαση εργασίας των εργαζομένων. Για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή, οι απολύσεις είναι άκυρες. Οι επιχειρήσεις, για ισόχρονο διάστημα μετά την άρση της αναστολής, υποχρεούνται να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων.

2. Πάγωμα ΦΠΑ: Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με κρατική εντολή, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ που πληρώνεται τον Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021. Η οφειλή αυτή μπορεί να αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και μετά.

3. Αναστολή δόσεων ρυθμίσεων: Οι επιχειρήσεις που βάζουν υποχρεωτικά «λουκέτο» μπορούν να αναστείλουν την πληρωμή των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, του Νοεμβρίου. Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης. Την ίδια δυνατότητα έχουν και οι εργαζόμενοι σε αναστολή εργασίας για τις δόσεις ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που θα πρέπει να πληρωθούν τον Νοέμβριο. Η δόση αυτή, που δεν θα πληρωθεί αυτό τον μήνα θα προστεθεί στο τέλος της ρύθμισης.

4. Αναστολή δόσεων δανείων: Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων, έως το τέλος του έτους.

5. Επιδόματα ανεργίας: Επεκτείνονται κατά 2 μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο.

6. Τηλεργασία: Επεκτείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία ανά την επικράτεια σε τουλάχιστον 50% του προσωπικού, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με εξαίρεση τις δραστηριότητες στις οποίες υπάρχει αντικειμενική αδυναμία τηλεργασίας.

7. «Κούρεμα» ενοικίου: Οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα στη ζώνη «αυξημένου κινδύνου» για τουλάχιστον 14 ημέρες εντός του μηνός και πλήττονται σημαντικά, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα.

Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους, ανά την επικράτεια. Για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο επίπεδο «Επιτήρησης», ισχύει η προαιρετική μείωση ενοικίου τουλάχιστον κατά 30%, σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ.

8. Ενεση ρευστότητας 1,5 δισ. ευρώ: Στα 900 εκατ. ευρώ θα φτάσουν οι ενισχύσεις μέσω του τέταρτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής τον Νοέμβριο έναντι αρχικού σχεδιασμού για ενισχύσεις 600 εκατ. ευρώ, ενώ προστίθεται και νέος, πέμπτος κύκλος τον Δεκέμβριο, ύψους 700 εκατ. ευρώ. Και στις 2 καινούργιες επιστρεπτέες προκαταβολές, το 50% της κάθε ενίσχυσης δεν επιστρέφεται.