Σε εστία υπερμετάδοσης του κοροναϊού με δραματικές συνέπειες αναδεικνύονται οι οίκοι ευγηρίας.

Ο ευαίσθητος πληθυσμός τους – άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και κατά κανόνα με υποκείμενα νοσήματα- δείχνει ότι δεν προστατεύεται επαρκώς με τα μέτρα που έχουν ληφθεί ή τίθενται σε κίνδυνο από την πλημμελή τήρηση αυτών των μέτρων.

Για άλλη μια φορά σήμανε συναγερμός στις υγειονομικές αρχές το βράδυ της Παρασκευής όταν ενημερώθηκαν για κρούσματα κοροναϊού σε γηροκομείο στη Γλυφάδα.

Συνολικά στο γηροκομείο φιλοξενούνται 35 ηλικιωμένοι με τους πέντε θετικούς να έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο ασθενής «0» ήταν μια νοσηλεύτρια που βρέθηκε θετική στον ιό το περασμένο Σάββατο.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αντιδήμαρχος Γλυφάδας Δημήτρης Ακρίβος ο συναγερμός «ξεκίνησε από μια υπάλληλο που βρέθηκε θετική στην αρχή της εβδομάδας από ό,τι μου είπε η υπεύθυνη».

Όπως είπε «τα δύο πρώτα τεστ του ΕΟΔΥ ήταν αρνητικά αλλά στο τρίτο τεστ βρέθηκαν θετικά κρούσματα».

Πρόκειται για το ένατο περιστατικό σε γηροκομείο από την αρχή της επιδημίας στην Ελλάδα.

Είχαν προηγηθεί μια κλινική την Αττική τον περασμένο Απρίλιο και Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη από τις «εκρήξεις» κοροναϊού στις οποίες είχαμε δεκάδες θύματα.

Κρούσματα έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και σε μονάδες στον Άγιο Παντελεήμονα, το Μαρούσι, το Μοσχάτο, την «Εστία Παπαγεωργίου» στη Θεσσαλονίκη καθώς και σε ένα ακόμη γηροκομείο στη Νέα Μάκρη κατά το πρώτο επιδημικό κύμα.

Ευάλωτοι στον κοροναϊό 20.000 ηλικιωμένοι

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία στην Ελλάδα υπάρχουν 294 γηροκομεία, στα οποία φιλοξενούνται 13.300 ηλικιωμένοι, ενώ εργάζονται σε αυτά 5.800 εργαζόμενοι.

Ωστόσο υπάρχουν και άλλες αντίστοιχες δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, οι οποίες ανεβάζουν τον αριθμό των ηλικιωμένων σε 20.000 και των εργαζομένων σε 15.000.