Μαρία Λεπενιώτη, η αρεοπαγίτης που ανακοίνωσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, καταδικάζοντας τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά του για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωση.

Η δικαστής που έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που  με την ιστορική της απόφαση έκανε τη Μάγδα Φύσσα να ξεσπάσει και σηκώνοντας τις γροθιές της να φωνάξει «Δικαιωθήκαμε!» και «ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου!»

Η Μαρία Λεπενιώτη πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση.

Ποια είναι η Μαρία Λεπενιώτη

Γεννημένη το 1958, η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Μαρία Λεπενιώτη μπήκε στο δικαστικό σώμα τον Απρίλιο του 1984, προήχθη στο βαθμό του εφέτη τον Δεκέμβριο του 2006, ενώ είναι ίδια «σειρά» με την Ιωάννα Κλάπα, την ειδική εφέτη ανακρίτρια που ερεύνησε την ίδια  υπόθεση μαζί με την Μαρία Δημητροπούλου.

Το «πρώτο βιολί» της έδρας έχει χαρακτηριστεί από συναδέλφους της εργασιομανής, άτεγκτη και αυστηρή, ενώ κατά τη θητεία της από το πόστο της 9ης τακτικής ανακρίτριας ασχολήθηκε με σημαντικές υποθέσεις.

Συμμετοχή αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ σε κυκλώματα προστασίας νυχτερινών κέντρων, το περιβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος», η εμπλοκή πρώην δημάρχου σε σκάνδαλο ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και η υπόθεση καταπάτησης Κωπηλατοδρομίου, είναι μόνο κάποιες από τις υποθέσεις που έχει ασχοληθεί.