Ηλεκτρονικό μπλόκο σε φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb στήνει η ΑΑΔΕ. Από τις αρχές Οκτωβρίου ξεκινά εκτεταμένες διασταυρώσεις και μέχρι το τέλος του έτους θα αρχίσει να στέλνει «ραβασάκια» σε όσους εντοπιστούν να μην έχουν δηλώσει στην Εφορία τα εισοδήματα που έχουν εισπράξει από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων. Από το 2021 τα εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb θα εμφανίζονται προσυμπληρωμένα στις φορολογικές δηλώσεις.

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να φθάσουν στην ΑΑΔΕ αναλυτικά στοιχεία από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων, και συγκεκριμένα από Airbnb, Booking, HomeAway. Τα στοιχεία θα αφορούν τα εισοδήματα που απέκτησαν οι φορολογούμενοι από ενοικιάσεις ακινήτων στην Ελλάδα για τα έτη 2018 και 2019. Την περίοδο αυτή το φαινόμενο Airbnb από μόδα εξελίχθηκε σε φρενίτιδα, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην αγορά των ακινήτων. Γειτονιές αναβαθμίστηκαν, χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών ενίσχυσαν το εισόδημά τους, οι αγοραπωλησίες ακινήτων αυξήθηκαν, ενώ οι τιμές των ενοικίων εκτοξεύθηκαν στα ύψη, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Στο μάτι των φοροελεγκτών θα βρεθούν στοιχεία για πληρωμές που έγιναν από το εξωτερικό μέσω εμβασμάτων, καρτών κ.λπ. σε ιδιοκτήτες ελληνικών ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης τα οποία θα διασταυρωθούν με τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος. Ενας πρώτος έλεγχος που έγινε σε στοιχεία εισπράξεων από αλλοδαπούς παρόχους πληρωμών εντόπισε δεκάδες φορολογουμένους που έλαβαν πληρωμές στο εξωτερικό μέσω πλατφορμών χωρίς να έχουν δηλώσει τα εισοδήματα. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα κληθούν μέσα στις επόμενες ημέρες να υποβάλουν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις και να αποκαλύψουν στις φορολογικές αρχές τα εισοδήματα που έκρυψαν.

Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ πληροφοριακά στοιχεία για τις μισθώσεις και μάλιστα εάν αρνούνται ή δεν τα παραχωρήσουν εγκαίρως τους επιβάλλονται πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ. Τα στοιχεία που θα λάβει για πρώτη φορά η ΑΑΔΕ θα αφορούν το εισόδημα που απέκτησε κάθε φορολογούμενος στην Ελλάδα από την ενοικίαση κατοικίας στο πλαίσιο της «οικονομίας διαμοιρασμού». Τα στοιχεία αυτά θα διασταυρωθούν με τις φορολογικές δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων ώστε να διαπιστωθεί εάν τα συγκεκριμένα εισοδήματα δηλώθηκαν ή απεκρύβησαν από την Εφορία. Οι φορολογούμενοι που έχουν δηλώσει τα εισοδήματα που εισέπραξαν από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Για τους υπόλοιπους όμως αναμένονται βαριά πρόστιμα, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» εάν σπεύσουν να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, εμφανίζοντας στην Εφορία τα κρυμμένα εισοδήματα. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν κατ’ αρχήν την επιβολή αυτοτελούς προστίμου, το οποίο ξεκινά από 5.000 ευρώ.

Τα πρόστιμα αφορούν τις ακόλουθες παραβάσεις:

– Παράλειψη εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

– Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής στην ανάρτηση του Ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανής αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) στην ανάρτηση του ακινήτου στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους διαχειριστές, για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής.

Τι αλλάζει

Από το 2021 οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων θα στέλνουν κάθε Φεβρουάριο στην ΑΑΔΕ στοιχεία κρατήσεων και πληρωμών κατοικιών στη χώρα μας ανά ΑΦΜ του κάθε ιδιοκτήτη, για το προηγούμενο έτος. Στη συνέχεια η ΑΑΔΕ θα περνάει αυτόματα τα στοιχεία με τα εισοδήματα στη φορολογική δήλωση Ε1 των φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα τύπου Airbnb, μπλοκάροντας έτσι όσους «ξεχνούν» να εμφανίσουν στην Εφορία τα εισοδήματα που αποκτούν.