Με ένα μεγάλο αφιέρωμα στον κορυφαίο μαέστρο Ενιο Μορικόνε, που έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούλιο, υποδέχεται το φθινόπωρο το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Το αφιέρωμα, που ξεκινάει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου, περιλαμβάνει προβολές ταινιών για τις οποίες έγραψε μουσική ο ιταλός συνθέτης αλλά και μια μεγάλη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών. Παράλληλα, τα σιντριβάνια στο Κανάλι του πάρκου θα είναι συντονισμένα στον ρυθμό του κομματιού «Ecstasy of gold» από το soundtrack της ταινίας «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» παρουσιάζοντας καθημερινά μια εντυπωσιακή νέα «χορογραφία».

Οι μουσικές

Αποχαιρετώντας τον Μορικόνε λοιπόν, που απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών, το Κέντρο Πολιτισμού προβάλλει πέντε χαρακτηριστικές ταινίες για τις οποίες συνέθεσε μουσική. To αφιέρωμα επιμελήθηκε ο κριτικός κινηματογράφου Ηλίας Φραγκούλης και φιλοξενείται στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος με ελεύθερη είσοδο. Το πρόγραμμα ξεκινάει σήμερα στις 20.30 με τις «Μέρες ευτυχίας» του Τέρενς Μάλικ από το 1978. Η ταινία που ήταν υποψήφια για τέσσερα Οσκαρ, μεταξύ των οποίων και για τη μουσική του Μορικόνε, εκτυλίσσεται στην Αμερική του 1916 με κεντρικά πρόσωπα φυγάδες από τον Νότο που βρίσκουν καταφύγιο στο Τέξας, εργαζόμενοι για έναν πλούσιο κτηματία. Οι προβολές συνεχίζονται αύριο με το φιλμ «Οι αδιάφθοροι» (1987) του Μπράιαν Ντε Πάλμα όπου πρωταγωνιστούν οι Κέβιν Κόστνερ, Σον Κόνερι και Ρόμπερντ Ντε Νίρο (στον ρόλο του Αλ Καπόνε), μια μεταφορά στο Σικάγο του 1930 και στο κυνηγητό των γκάνγκστερ από το ειδικό σώμα της αστυνομίας. Το έργο έγινε παγκόσμια εμπορική επιτυχία τη δεκαετία του 1980 και σήμανε την τρίτη οσκαρική υποψηφιότητα του Μορικόνε στην κατηγορία της καλύτερης μουσικής.

Την Πέμπτη η αυλαία ανοίγει για τη «Συμμορία των Σικελών» του Ανρί Βερνέιγ, το οποίο το 1969 ένωσε στη μεγάλη οθόνη για πρώτη φορά τους τρεις μεγάλους σταρ της εποχής: Αλέν Ντελόν, Λίνο Βεντούρα και Ζαν Γκαμπέν. Το μουσικό θέμα για τις περιπέτειες της κινηματογραφικής συμμορίας έγινε ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα της καριέρας του και διασκευάστηκε πολλές φορές. Την επόμενη ημέρα έρχεται το «Ντιαμπόλικ» του Μάριο Μπάβα, βασισμένο σε σειρά κόμικ και χαρακτηριστικό καλτ φιλμ των 60s. Η ποπ αρτ αισθητική στα σκηνικά έδεσε με τη μοντέρνα δουλειά του Μορικόνε και έγινε σημείο αναφοράς αργότερα για πολλούς καλλιτέχνες. Οι προβολές ολοκληρώνονται το Σάββατο με το «Κάποτε στη Δύση» του Σέρτζιο Λεόνε, το πλέον επικό σπαγκέτι γουέστερν στην ιστορία του σινεμά, απολογισμός ζωής κατά κάποιον τρόπο του μεγάλου σκηνοθέτη. Οι δυνατές μελωδίες του Μορικόνε εκεί έντυσαν μεγάλα κάδρα τοπίων της Αριζόνας και σκηνές γεμάτες επιβλητικές φιγούρες.

Συναυλία Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

Το αφιέρωμα ολοκληρώνεται την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στις 20.30 με τη συναυλία στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου Αντριάν Πραμπάβα. Η συναυλία θα περιλαμβάνει όχι μόνο εμβληματικά σάουντρακ από τη δεκαετία του 1960, όπως από τα φιλμ «Ο καλός, ο κακός και ο άσχημος» και «Κάποτε στη Δύση», αλλά και πιο σύγχρονες δημιουργίες του Μορικόνε, όπως η μουσική για τη «Μαλένα» του Τζουζέπε Τορνατόρε και η βραβευμένη με Οσκαρ μουσική από την ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο «Οι μισητοί οκτώ». Η βραδιά θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κόσμου και θα αναμεταδοθεί ζωντανά στο Ξέφωτο του Πάρκου με ελεύθερη είσοδο, καθώς και διαδικτυακά στη σελίδα του Κέντρου όπως και στη σελίδα του στο Facebook και στο YouTube.