Ερευνα για το 2ο κύμα πανδημίας και πότε αυτό θα φτάσει στο τέλος του, κάνουν ένας καθηγητής και ένας φοιτητής στο Πολυτεχνείο Κρήτης.

Οι Γιώργος Ατσαλάκης, αναπληρωτής Καθηγητής στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Βασίλης Τσούμπρης αναφέρονται στο πρώτο κύμα του κοροναϊού και τονίζουν ότι το τέλος του 2ου κύματος θα έλθει προς τα τέλη Νοεμβρίου.

Ας δούμε τι γράφει ο κ. Ατσαλάκης και το γράφημα που παραθέτει:

«Όλοι μας στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο θέλαμε να ξέρουμε πώς θα εξελισσόταν το 1ο κύμα της πανδημίας COVID-19 και πότε θα έφθανε στο τέλος του, ιδίως πότε θα ξανά άνοιγε η οικονομία.

Αναπτύξαμε ένα μοντέλο προς το τέλος Μαρτίου στο Πολυτεχνείο Κρήτης για την πρόβλεψη του τέλους του τότε κύματος  της επιδημίας και αναδείξαμε την σημασία που είχε αυτή η πληροφορία για την κοινωνία.

Να σημειωθεί ότι η πρόβλεψη μας  ήταν η πρώτη στην Ελλάδα αλλά και πιθανόν παγκοσμίως που δημοσίευσε τόσο νωρίς, όχι μόνο την πρόβλεψη της κορυφή του κύματος, αλλά και το τέλος της καμπύλης της επιδημίας. Ήταν μία πολύ παράτολμη πρόβλεψη για ένα νέο και άγνωστο κορωναϊό για τον οποίο δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου δεδομένα.  Οι περισσότερες έρευνες εστιαζόταν μόνο στην εύρεση της κορυφής  ή στην οριζοντιοποίηση της καμπύλης. Την πρώτη πρόβλεψη που διεξήγαμε την 28/03/2020 την δημοσιεύσαμε στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» την 29/03/2020.

Στόχος της πρόβλεψης μας ήταν ο γραφικός σχεδιασμός της πορείας του ιού μέσω σιγμοειδών καμπυλών και καμπυλών κύκλων ζωής  προκείμενου να δοθεί στην πολιτεία, στην επιχειρηματική κοινότητα και στους ιδιώτες, ένα χρονοδιάγραμμα του τέλους της επιδημίας.

Προβλέψαμε ως κορυφή την 1-2 Απριλίου, ως τέλος τα μέσα Μαΐου και αριθμό κρουσμάτων περίπου 2.700. Πράγματι μεταξύ 11 και 18 Μαΐου σχεδόν όλη οικονομία ξανά ενεργοποιήθηκε. Τα κρούσματα έφτασαν τα 2.815. Η μικρή διαφορά οφειλόταν  στα κρούσματα των δομών και του πλοίου.

Θεωρούμε ότι, στα μέσα Μάιου, όπως έδειχνε και η τότε καμπύλη, πετύχαμε απόλυτα, το τόσο τολμηρό εγχείρημα που επιχειρήσαμε στο τέλος Μαρτίου με τον Βασίλη Τσούμπρη, τον οποίο ιδιαιτέρως ευχαριστώ. Πιστεύουμε ότι καταφέραμε με ένα απλό και κατανοητό τρόπο, μέσω της καμπύλης, να δώσουμε σε όλους ένα καθημερινό μονοπάτι της εξέλιξης της επιδημίας και του τέλους της καμπύλης μέχρι το άνοιγμα της οικονομίας.

Στις 28/3/2020 είχαμε προβλέψει με επιτυχία το 1ο κύμα της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Σήμερα παρουσιάζουμε με το ίδιο μοντέλο στον παρόν διάγραμμα, την πρόβλεψη της εξέλιξης του 2ου κύματος το κορωνοϊού.

Το δεύτερο κύμα ξεκίνησε με την επανεμφάνιση ελαχίστων κρουσμάτων στον Ιούνιο, και την έξαρση των κρουσμάτων με το άνοιγμα των συνόρων,  μετά την 15η Ιουνίου. Ακολούθησε η εκθετική αύξηση στο τέλος του Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα λοιπόν με την νέα πρόβλεψη μας, η κορυφή έχει επέλθει στο τέλος του Αυγούστου και το τέλος του 2ου κύματος προβλέπεται στο τέλος Νοεμβρίου.

Η τήρηση των πρόσφατων μέτρων είναι απαραίτητη για την εξέλιξη του 2ου κύματος σύμφωνα με την καμπύλη του διαγράμματος.

Η έγκαιρη λήψη των μέτρων και ο μεγάλος βαθμός απόκρισης των πολιτών αναχαίτισε την εκθετική αύξηση που παρατηρήθηκε στο τέλος Ιουλίου».