Είναι μια κάποια λύση αυτή η live streaming συναυλία για όσους περίμεναν να τον δουν διακαώς από κοντά. Σαφώς δεν θα υπάρχει ο διονυσιασμός, η έξαψη, η φλόγα που δημιουργούνται στα λάιβ του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο λαρισαίος δημιουργός «εκ Μεταξοχωρίου και περιχώρων», όπως δηλώνει ο ίδιος, αποφάσισε σε αυτή τη δυστοπική εποχή να προσφέρει μερικές ανάσες από την τέχνη του χωρίς εκπτώσεις σε ό,τι αφορά το τεχνικό μέρος. Από μια ψηφιακή σκηνή θα παρουσιάσει την ωραία τραγουδοποιία του με τους συνεργάτες του. Στη συνομιλία που είχαμε μαζί του εξηγεί τους λόγους που προχώρησε σε αυτό το εγχείρημα:

«Υπήρχε μια προγραμματισμένη συναυλία που θα γινόταν στο Κατράκειο Θέατρο. Ομως την ακυρώσαμε διότι δεν ήμουν σίγουρος ότι τα πράγματα θα πήγαιναν όπως έπρεπε. Οχι από πλευράς προσέλευσης. Αυτό που με απασχόλησε ήταν ότι θα μαζευόταν πολύς κόσμος και δεν θα μπορούσα να έχω κανέναν έλεγχο. Δεν ήθελα σε αυτή την εποχή να φερθώ απερίσκεπτα. Επίσης δεν θέλω, επειδή τα πράγματα δυσκολεύουν, να φανεί ότι δεν γνωρίζω ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί. Είναι όμως δύσκολο να βάλεις φρένο στη νιότη».

Σαφώς και είναι αμήχανο να συναθροιστούν, όπως λέει, 3.000 άτομα σε έναν χώρο τη στιγμή που υπάρχει έξαρση του ιού κι αποφάσισε να κάνει live streaming που είναι, όπως το χαρακτηρίζει, «υποκατάστατο». «Δεν θα το κάνω όμως από το σπίτι με ένα κινητό μόνος μου. Θα παίξει κανονικά η ορχήστρα με την οποία θα κάναμε ζωντανές εμφανίσεις. Η νεότητα βράζει και αν μπει και στη μέση το αλκοόλ, εύκολα μπορούν να ξεφύγουν τα πράγματα. Επειτα δεν μου φαίνεται και πολύ εντάξει να παίζεις σε ανθρώπους που φοράνε μάσκες απέναντί σου. Οχι εικαστικά, αλλά κυρίως εκφραστικά».

Καραδοκούν

Σε αυτό το σημείο αναφέρει ως παραδείγματα τα περιστατικά που σημειώθηκαν στις συναυλίες του Σωκράτη Μάλαμα και του Βασίλη Παπακωνσταντίνου. «Πολλά Μέσα αλλά και ανεξάρτητα άτομα καραδοκούν για να ρίξουν το ανάθεμα σε καλλιτέχνες και δημιουργούς. Η βασική ανευθυνότητα, κατά την άποψή μου, βαραίνει την κρατική μηχανή. Πέρασαν τόσοι μήνες μέσα στους οποίους είχε τη δυνατότητα να στηρίξει το σύστημα υγείας και δεν το έκανε. Βέβαια ο καθένας μπορεί να κάνει τις εκτιμήσεις του και έχει ατομική ευθύνη. Πρέπει να σκέφτεται τους άλλους και τον εαυτό σου».

Την ψηφιακή συναυλία μπορούν να παρακολουθήσουν διαδικτυακά όσοι αγοράσουν το εισιτήριο των 5 ευρώ, με το οποίο αποκτούν κωδικό πρόσβασης στην πλατφόρμα η οποία έχει αναλάβει τη ζωντανή αναμετάδοσή της. Οπως λέει ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, «εδώ υπάρχει ένα ζήτημα γιατί οι περισσότεροι έχουν συνηθίσει από το Ιντερνετ να παρακολουθούν ελεύθερα ό,τι ερασιτεχνικό έκανε ο καθένας από το σπίτι του και το ανέβαζε. Κάποιον ενδεχομένως να τον ζορίζει το εισιτήριο. Αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να πληρωθούν όσοι εργάστηκαν και έκαναν πρόβες. Θα παρουσιάσουμε ένα κανονικό πρόγραμμα που μέχρι στιγμής υπολογίζουμε ότι θα διαρκέσει δύο με δυόμισι ώρες. Θα ξεκινήσουμε στις 9.30 και θα τελειώσουμε γύρω στις 12».

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου θα μοιραστεί τη σκηνή με τη Βάσω Δημητρίου (κιθάρες, τζουράς, τσέλο), τον Αποστόλη Γιάγκο (πλήκτρα), τον Βασίλη Γιασλακιώτη (τύμπανα, λύρα), τον Βασίλη Κουτσονάνο (μπάσο), τον Γιάννη Λίταινα (τραγούδι, κιθάρα), τον Δημήτρη Μυστακίδη (κιθάρα, λαούτο, φωνή). Τον ήχο θα φροντίσουν οι Μάκης Πελοπίδας και Θάνος Αμπατζής και τα φώτα οι Χρήστος Λαζαρίδης και Βασίλης Πουφτής. Επίσης θα υπάρχουν επτά κάμερες οι οποίες θα κινηματογραφούν το λάιβ. «Πρόκειται για κάτι καινούργιο, καθώς είναι μια διαδικασία που τώρα δοκιμάζουμε, οπότε υπάρχει ένα σχετικό άγχος μήπως στραβώσει κάτι» εξηγεί ο γνωστός τραγουδοποιός. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα δρομολογήσει και το χειμερινό πρόγραμμά του, αφού, αν όλα πάνε καλά, θα το δοκιμάσει ξανά.

Τα τρία επόμενα άλμπουμ

Αυτή την εποχή έχει την προσοχή του στραμμένη στα επόμενα δισκογραφικά πρότζεκτ. «Ετοιμάζω τρεις δίσκους και ο ένας από αυτούς έχει δώσει τον τίτλο και στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε: «Απροστάτευτος». Τα τραγούδια θα τα πει και πάλι ο Σωκράτης Μάλαμας. Αρκετά από αυτά είναι διασκευές που έχω κάνει σε λατινοαμερικανική ποίηση. Οι περισσότεροι ποιητές δεν είναι γνωστοί. Εκείνος που ίσως γνωρίζουν κάποιοι είναι ο Καίσαρ Βαλιέχο (σ.σ.: περουβιανός σουρεαλιστής ποιητής, 1892-1938), στον οποίο έχω αφιερώσει το κομμάτι που ενδεχομένως γνωρίζει κάποιος, τον «Διάφανο». Μου αρέσει στη λατινοαμερικανική λογοτεχνία και ποίηση αυτό το μείγμα ρεαλισμού και φαντασίας που έχει. Νομίζω ότι κλίνω και εγώ προς τα εκεί ως γραφή. Ο άλλος δίσκος θα περιέχει ορχηστρικά κομμάτια και ο τρίτος θα είναι πιο λαϊκότροπος, στον οποίο θα παίζουν παιδιά από τη Λάρισα και θα τραγουδάει ο Γιάννης Λίταινας. Εάν δεν μας είχε κόψει τη φόρα η ιστορία του κορωνοϊού, θα είχαν κυκλοφορήσει. Ο «Απροστάτευτος» και τα ορχηστρικά υπολογίζω ότι μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουν βγει. Αυτός με τα λαϊκά θα πάρει περισσότερο χρόνο».