Οι επιστήμονες προειδοποιούν τους παγκόσμιους ηγέτες ότι αυξανόμενος αριθμός θανατηφόρων νέων πανδημιών θα πλήξει τον πλανήτη εάν τα επίπεδα αποψίλωσης και απώλειας βιοποικιλότητας συνεχίσουν με τους τρέχοντες καταστροφικούς ρυθμούς.

Επιστημονικά δεδομένα

Σύμφωνα με τον Guardian, μία σύνοδος κορυφής του ΟΗΕ για τη βιοποικιλότητα, η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα, αναμένεται να κάνει σχετική ενημέρωση και από βιολόγους, ότι υπάρχουν πλέον σαφείς ενδείξεις για ισχυρή σχέση μεταξύ της περιβαλλοντικής καταστροφής και της αυξημένης εμφάνισης θανατηφόρων νέων ασθενειών όπως της Covid-19.

Η ανεξέλεγκτη αποψίλωση των δασών, η ανεξέλεγκτη επέκταση της γεωργίας και η κατασκευή ορυχείων σε απομακρυσμένες περιοχές – καθώς και η εκμετάλλευση των άγριων ζώων ως πηγής τροφίμων, τα πειράματα σε ζώα για τα παραδοσιακά φάρμακα και η εκμετάλλευση των εξωτικών κατοικίδιων ζώων – δημιουργούν μια «τέλεια καταιγίδα» για την εξάπλωση ασθενειών από την άγρια ζωή.

Σχεδόν το ένα τρίτο όλων των αναδυόμενων ασθενειών προήλθαν από τη διαδικασία αλλαγής της χρήσης της γης, υποστηρίζεται. Ως αποτέλεσμα, πέντε ή έξι νέες επιδημίες το χρόνο θα μπορούσαν σύντομα να επηρεάσουν τον πληθυσμό της Γης.

Δημοσιεύτηκε από The Guardian στις Κυριακή, 30 Αυγούστου 2020

Σύνδεση περιβάλλοντος-ιών

«Υπάρχει τώρα μια ολόκληρη σειρά δραστηριοτήτων – παράνομη υλοτομία, εξόρυξη κλπ – και συναλλαγές κρέατος, φυτών και εξωτικών κατοικίδιων ζώων που έχουν δημιουργήσει αυτήν την κρίση», δήλωσε ο Stuart Pimm, καθηγητής συντήρησης στο Πανεπιστήμιο Duke.

«Στην περίπτωση της Covid-19, έχει κοστίσει τρισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως και έχει ήδη σκοτώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους, οπότε απαιτείται σαφώς επείγουσα δράση».

Εκτιμάται ότι δεκάδες εκατομμύρια εκτάρια τροπικού δάσους και πολλών άλλων οικοσυστημάτων, καταστρέφονται κάθε χρόνο για να καλλιεργηθούν φοίνικες, εκτροφεία βοοειδών, γίνονται σημεία εξαγωγής πετρελαίου και σημεία πρόσβασης σε ορυχεία και αποθέματα ορυκτών.

Αυτό οδηγεί στην εκτεταμένη καταστροφή της βλάστησης και της άγριας πανίδας που φιλοξενεί αμέτρητα είδη ιών και βακτηρίων, τα οποία είναι πιο άγνωστα στην επιστήμη. Αυτά τα μικρόβια μπορούν στη συνέχεια να μολύνουν κατά λάθος νέους ξενιστές, όπως ανθρώπους και κατοικίδια ζώα.

Τέτοια γεγονότα είναι γνωστά ως υπερχειλιστές. Βασικά, εάν οι ιοί ευδοκιμήσουν στους νέους ανθρώπινους-ξενιστές τους, τότε μπορούν να μολύνουν κι άλλα άτομα. Αυτό είναι γνωστό ως μετάδοση και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια νέα, αναδυόμενη ασθένεια.