Το πράσινο φως για επενδύσεις στην πρωτογενή παραγωγή, που μπορεί να ξεπερνούν τις 500.000 ευρώ, δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, που υπογράφουν οι υπουργοί Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, καθορίζονται τα είδη των επενδυτικών σχεδίων που ενισχύονται.

Ειδικότερα, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, μπορούν να καταθέσουν τα επενδυτικά τους σχέδια, με σκοπό αυτά να υπαχθούν στο καθεστώς ενισχύσεων που ορίζει ο αναπτυξιακός νόμος 4399/2016, σύμφωνα με τον οποίο το αιτούμενο ποσό μπορεί να υπερβεί τις 500.000 ευρώ.

Πρόκειται για μια απόφαση μέσω της οποίας υπάρχει η δυνατότητα βελτίωσης των συνολικών επιδόσεων και της βιωσιμότητας των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ιδίως μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής, καθώς και η δημιουργία ή βελτίωση των υποδομών προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, στην προσαρμογή και στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας και της κτηνοτροφίας.

Τα επενδυτικά σχέδια μπορούν να σχετίζονται είτε με ίδρυση νέας μονάδας, είτε με επέκταση ή εκσυγχρονισμό υφιστάμενης.

Στο καθεστώς ενισχύσεων μπορούν να υπαχθούν επενδυτικά σχέδια της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής:

– Στον τομέα φυτικής παραγωγής, στον οποίο περιλαμβάνονται εκμεταλλεύσεις όλων των τύπων και παραγωγικών συστημάτων φυτικής παραγωγής (συμβατικής, βιολογικής και πιστοποιημένης)

– Στον τομέα ζωικής παραγωγής στον οποίο περιλαμβάνονται βοοτροφικές, αιγοπροβατοτροφικές, χοιροτροφικές και πτηνοτροφικές μονάδες.