Κατάνυξη και συγκίνηση στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα όπου σήμερα μετά από πέντε χρόνια χτύπησαν και πάλι οι καμπάνες για τη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης. Το σύμβολο του ποντιακού Ελληνισμού υποδέχθηκε τους πιστούς για την εορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου.

Με θρησκευτική κατάνυξη μετά από πέντε χρόνια διακοπής, πραγματοποιήθηκε φέτος η θεία λειτουργία του Δεκαπενταύγουστου στην ιερά μονή Παναγία Σουμελά. Η μονή μέχρι το 1922 λειτουργούσε κανονικά. Μετά την ανακαίνιση που έγινε στον ναό, έχουν τοποθετηθεί φωτογραφίες από την εποχή που λειτουργούσε ως μονή.

Οι εργασίες στην ιερά μονή δεν έχουν ολοκληρωθεί, με τις σκαλωσιές να παραμένουν και τα έργα να συνεχίζονται.

Ο ναός του μοναστηριού που είναι λαξευμένος μέσα τον τοίχο, έχει υποστεί τεράστιες ζημιές κατά το πέρασμα των αιώνων. Όσες αγιογραφίες βρίσκονταν χαμηλά έχουν καταστραφεί. Στην οροφή, η αγιογραφία του Ιησού και της Παναγίας παραμένουν ως είχαν.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το πώς οι αγιογραφίες άντεξαν στους αιώνες ακόμα και στα κομμάτια που είναι τελείως ακάλυπτα και εκτεθειμένα.

Οι πιστοί που παρευρέθηκαν στη θεία λειτουργία της Παναγίας Σουμελάς ήταν ελάχιστοι, λόγω του κορωνοϊού αλλά και επειδή η άδεια για την τέλεση της λειτουργίας δόθηκε καθυστερημένα.