Έντονη ανησυχία προκαλούν οι χαμηλές πτήσεις στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν όσες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε τουρισμό και εστίαση, απόδειξη πως η πανδημία, προκάλεσε κατάρρευση στα έσοδα.

Σημαντική η μείωση των εσόδων για κρίσιμους κλάδους της οικονομίας και τον Ιούνιο παρόλο που η χώρα έβγαινε από το lockdown όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

«Μαύρος» Ιούνιος για εστίαση και τουρισμό

Ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Ιούνιο 2020 ανήλθε σε 18,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση κατά 16,4% σε σχέση με τον Ιούνιο 2019, που είχε ανέλθει στα 22,2 ευρώ .Χάθηκαν περίπου 4 δισ € από τα ταμεία των επιχειρήσεων . Μεγαλύτερη πτώση στα έσοδα τους κατά 87% είδαν τα ξενοδοχεία και η εστίαση με τα έσοδα τους να συρρικνωνονται κατά 900 εκατ. €

Χάθηκαν 20 δισ. ευρώ από την αγορά

Συνολικά στο δεύτερο τρίμηνο του 2020 όπου είχαμε και την κορύφωση του κορωνοιου οι επιχειρήσεις είδαν τα έσοδα τους να συρρικνώνονται κατά 25,1% ενώ χάθηκαν από την αγορά περί τα 20 δισ € .Οι Μεγάλοι χαμένοι για όλο το τρίμηνο ξανά ξενοδοχεία και εστίαση.

Ζητούνται νέα μέτρα στήριξης

Σε κάθε περίπτωση η εικόνα της αγοράς πιέζει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση να υιοθετήσει περαιτέρω μέτρα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων όπως είναι οι στοχευμένες φοροελαφρύνσεις αλλα και η παράταση ήδη νομοθετημένων μέτρων όπως το μειωμένο ενοίκιο, η επιμήκυνση του προγράμματος συνεργασία αλλά και η συνέχιση του επιδόματος των 534 €.