Η είδηση της συμφωνίας για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου μεταδίδεται και από τα γερμανικά ΜΜΕ, τα οποία αναπαράγουν κυρίως τις πληροφορίες από ανταποκρίσεις των Πρακτορείων.

Αντίδραση στην τουρκική κίνηση

«Επειτα από διαπραγματεύσεις ετών η Ελλάδα έκλεισε τώρα και με την Αίγυπτο συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στη Μεσόγειο», επισημαίνει, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt και το περιοδικό Stern, το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa), κάνοντας λόγο για «αντίδραση σε μια παρόμοια συνεργασία της Τουρκίας με τη Λιβύη».

Η συμφωνία της Αγκυρας με την Τρίπολη, όπως αναφέρει το γερμανικό Πρακτορείο, καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία και «δημιούργησε νομικό πλαίσιο για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας».

«Με τη συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας χαράσσεται μια γραμμή διαμέσου της τουρκολιβυκής Ζώνης. Διότι η νέα ελληνοαιγυπτιακή Ζώνη ταυτίζεται με αυτήν στο μεγαλύτερο μέρος της», συνεχίζει το τηλεγράφημα του dpa.

Και προσθέτει ότι «η Τουρκία είχε συνάψει τη συμμαχία με τη Λιβύη επειδή στη διαμάχη για φυσικούς πόρους στη Μεσόγειο αισθάνεται αποκλεισμένη από άλλες παράκτιες χώρες, όπως η Ελλάδα».

ΑΟΖ με Αλβανία

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεγράφημα, η Αθήνα προσπαθεί για συμφωνία ΑΟΖ και με την Αλβανία.

Στο αντίστοιχο τηλεγράφημα της γερμανόφωνης υπηρεσίας του πρακτορείου Reuters παρατίθενται ακόμη δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Αιγύπτου, Νίκου Δένδια και Σάμεχ Σούκρι για τη συμφωνία.