Είναι δύο από τις ταινίες που προβάλλονται από σήμερα στους ελληνικούς κινηματογράφους. Το ενδιαφέρον είναι ότι γυρίστηκαν στην Ελλάδα ως διεθνείς παραγωγές (της Heretic).

Το «Παράθυρο στη θάλασσα» γυρίστηκε σε σκηνοθεσία του Μιγκέλ Ανχελ Χιμένεθ κατά κύριο λόγο στη Νίσυρο, με πρωταγωνιστές την ισπανίδα σταρ Εμα Σουάρεθ και τον Ακύλλα Καραζήση. Σκηνές επίσης πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Κω και Μπιλμπάο με την οικονομική υποστήριξη του ΕΚΟΜΕ.

Η ιστορία, εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα, ξεκινάει όταν μια 55χρονη γυναίκα αντιμέτωπη με μια δυσοίωνη πρόγνωση υγείας κάνει ένα ταξίδι ζωής στα ελληνικά νησιά με τις φίλες της, κόντρα στις συμβουλές των γιατρών και της οικογένειάς της.

Το «Παρί» είναι η πρώτη μεγάλη μήκους ταινία του ελληνο-ιρανού σκηνοθέτη Σιαμάκ Ετεμάντι και έκανε πρεμιέρα στο 70ό Φεστιβάλ Βερολίνου λαμβάνοντας εξαιρετικές κριτικές. Πρόκειται για μια δραματική περιπέτεια αναζήτησης στη σύγχρονη Αθήνα με κεντρικό πρόσωπο έναν ιρανό φοιτητή στην Ελλάδα, ο οποίος δεν εμφανίζεται στο αεροδρόμιο για να υποδεχθεί τους γονείς τους και αναγκάζει έτσι τη μητέρα του να κάνει μια αγωνιώδη προσπάθεια να τον εντοπίσει.

Η σκοτεινή ενέργεια της Αθήνας αναδύεται σε κάθε πλάνο και ντύνει τις ερμηνείες των Μελίκα Φορουτάν, Σαχμπάζ Νοσίρ, Σοφίας Κόκκαλη, Αργύρη Πανταζάρα, Λένας Κιτσοπούλου και Δημήτρη Ξανθόπουλου.

Οι «θυγατέρες»

Το παράδειγμα των δύο αυτών παραγωγών ακολουθεί η ταινία «Θυγατέρες» της Νάνα Νόελ, τα γυρίσματα της οποίας πραγματοποιήθηκαν στην Αμοργό, ως η πρώτη διεθνής παραγωγή που ξεκίνησε μετά την καραντίνα του κορωνοϊού στην Ευρώπη.

Το φιλμ βασίζεται στο ομώνυμο best seller της γερμανίδας συγγραφέως Λούσι Φρικ και είναι ένα road movie «τόσο κωμικό και τόσο ευαίσθητο που ξεσπάς ταυτόχρονα σε γέλια και κλάματα», όπως έγραψε ο γερμανικός Τύπος.

Η ιστορία του στήνεται γύρω από δύο παιδικές φίλες, οι οποίες ξεκινούν από το Βερολίνο για ένα ταξίδι στην Ελβετία και μια κλινική υποβοηθούμενης αυτοκτονίας. Στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, ο βαριά άρρωστος πατέρας της μιας που βαρέθηκε τη ζωή. Ή έτσι νομίζουν, γιατί το ταξίδι θα εξελιχθεί πολύ διαφορετικά.

Τα γυρίσματα ξεκίνησαν τον Μάρτιο στο Βερολίνο, μεταφέρθηκαν στην Αμοργό από τις 22 Ιουνίου ώς τις 12 Ιουλίου και θα ολοκληρωθούν τον Σεπτέμβριο με τρεις εβδομάδες εργασιών στην Ιταλία, κοροναϊού πάντα επιτρέποντος.

Στη χώρα μας, αρχικά ήταν προγραμματισμένο οι κάμερες να αρχίσουν να τραβάνε στα τέλη Απριλίου, αλλά η πανδημία άλλαξε τα σχέδια της παραγωγής. Πλέον, εφαρμόζοντας όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, 50 άτομα καστ και συνεργείο από τη Γερμανία, την Ελλάδα και την Ιταλία ρίχτηκαν στα γυρίσματα δίνοντας ζωή σε όλο το νησί. «Η ταινία βασίζεται σε μια τεράστια εκδοτική επιτυχία, αφού το βιβλίο είναι ανάμεσα στα πιο ευπώλητα της Ευρώπης.

Τώρα γυρίζεται στα σημεία ακριβώς που περιγράφονται στις σελίδες του και η συγγραφέας του έχει εμπλακεί σημαντικά στη σύνταξη του σεναρίου» αναφέρει στο «ΝΣυν» ο Γιώργος Καρναβάς, ο οποίος μαζί με τον Κωνσταντίνο Κοντοβράκη και την εταιρεία τους Heretic ανέλαβε την ελληνική παραγωγή του φιλμ.

Το καστ

Πρωταγωνιστές είναι η Μπίργκιτ Μινιχμάιερ (βασική  συνεργάτιδα του σπουδαίου θεάτρου Burgtheater της Βιέννης), η Αλεξάντρα-Μαρία Λάρα («Control», «Youth without youth», «The reader») και οι Γιόσεφ Μπιρμπίχλερ και Τζόρτζιο Κολανγκέλι.

Από ελληνικής πλευράς, συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Ανδρέας Κωνσταντίνου, Μιχάλης Σαράντης, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Ζωή Ρηγοπούλου και Δημήτρης Βερύκιος. Στα γυρίσματα ωστόσο συμμετείχαν και πολλοί ντόπιοι δείχνοντας έμπρακτα την υποστήριξή τους στο κινηματογραφικό αυτό εγχείρημα, επίσης με επιδότηση του ΕΚΟΜΕ. «Οι ντόπιοι μάς δέχθηκαν πάρα πολύ καλά. Αλλωστε είναι και πολύ θετικοί άνθρωποι.

Έχουν όμως και την εμπειρία του «Απέραντου γαλάζιου» και γνωρίζουν πως η ταινία είναι μια διαφήμιση για το νησί και μια μεγάλη επένδυση. Γιατί θα έχει μεγάλη διανομή σε όλη την Ευρώπη. Ηδη στις γερμανόφωνες χώρες τη διανομή ανέλαβε η Warner κι ας μην ξεχνάμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα είναι από αυτές τις χώρες» τονίζει ο Γ. Καρναβάς.

Φιλοδοξία της παραγωγής είναι το φιλμ να βγει στους κινηματογράφους στα τέλη της άνοιξης του 2021. «Το νησί είναι ενθουσιασμένο με την παραγωγή. Εχουμε ζήσει κι εξακολουθούμε να ζούμε τα οφέλη μιας επιτυχημένης ταινίας όπως ήταν το «Απέραντο γαλάζιο». Ελπίζουμε ότι και τώρα θα έχει τεράστιο αντίκτυπο και στο νησί και θα λειτουργήσει όλο πολύ θετικά» δηλώνει η Πόπη Δεσποτίδη, αντιδήμαρχος Πολιτιστικής και Τουριστικής Προβολής.