Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο της κυβέρνησης για την μειωμένη προκαταβολή φόρου στις επιχειρήσεις, ενώ προ των πυλών βρίσκεται και νέος (τρίτος) κύκλος για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Το υπουργείο Οικονομικών μελετάει νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από την πανδημία του κοροναϊού.

Ειδική αναφορά στην άσκηση για τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή και στην «γενναία» μείωση της προκαταβολής φόρου που θα ανακοινωθεί μέσα στον μήνα αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας.

Η προκαταβολή φόρου

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για την προκαταβολή του φόρου.

Η κατεύθυνση είναι να υπάρξει μείωση που θα είναι κλιμακωτή και θα φτάνει ακόμη και το 100%, για τις επιχειρήσεις εκείνες που αποδεδειγμένα κινούνται προς ζημιές το 2020.

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται ένα σχέδιο που θα είναι εξατομικευμένο για την κάθε επιχείρηση και έτσι θα προκύπτει ένα διαφορετικό ποσοστό μείωσης, ανάλογα πάντα με τις επιδόσεις της την χρονιά που τρέχει.

Αντίθετα θα υπάρξουν και περιπτώσεις που το μέτρο θα συνεχίσει να εφαρμόζεται κανονικά. Και βέβαια θα αφορά επιχειρήσεις που δεν υπέστησαν την παραμικρή ζημιά από την πανδημία ή αυτή θα είναι πολύ μικρή.

«Υπάρχει και η προκαταβολή φόρου που θα υλοποιήσουμε μέσα στον Ιούλιο και θα είναι γενναία. Πιθανόν σε ορισμένες περιοχές να μην υφίσταται προκαταβολή φόρου» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,9.

Η κίνηση αυτή με την μείωση της προκαταβολής φόρου εκτιμάται ότι θα έχει θετικές επιδράσεις τόσο στη ρευστότητα των επιχειρήσεων όσο και στα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας για το επόμενο έτος.

Έρχεται και τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής

Τα «χαρτιά» του αναμένεται να ανοίξει στα μέσα Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών, γα τον τρίτο γύρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Έτσι, σχεδιάζεται ένας νέος κύκλος ενισχύσεων υπό τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής, διαπιστώνοντας πως το μέτρο οδηγεί σε άμεση ανάσα ρευστότητας στην οικονομία, λειτουργώντας πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τα παραδοσιακά κανάλια δανεισμού.

Ο τρίτος κύκλος, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, αναμένεται τον Αύγουστο, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που θα προκύψουν το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου, με τις πληρωμές να ακολουθούν στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά την τρίτη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αν υλοποιηθεί αυτό θα γίνει τον Αύγουστο καθώς αυτό «θα εξαρτηθεί και από το πόσα χρήματα θα εκταμιευθούν» στην δεύτερη φάση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Όπως είπε «ολοκληρώνεται η δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή με δυνητικούς δικαιούχους 100.000, είναι λιγότεροι από ό,τι περιμέναμε καθώς η δική μας εκτίμηση ήταν ότι θα μπορούσαν να μπουν μέχρι 300.000 επιχειρήσεις» προσθέτοντας ότι η εκταμίευση των χρημάτων θα γίνει την επόμενη εβδομάδα.

Σημείωσε, δε, ότι «7.000 ξενοδοχεία είναι μεταξύ των δικαιούχων της 2ης επιστρεπτέας προκαταβολής».