Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο αναμένεται η ενεργοποίηση του νέου Ταμείου Εγγυοδοσίας το οποίο δημιουργήθηκε με στόχο την παροχή επενδυτικών δανείων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ήδη στο «αέρα» βγήκε και η πρόσκληση προς τις τράπεζες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (https://www.eif.org/what_we_do/guarantees/esif-erdf/index.htm), προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο νέο Ταμείο, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η συμφωνία για τη σύσταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας υπεγράφη στις αρχές του περασμένου Μαρτίου 2020 και το Ταμείο, διαχειριστής του οποίου είναι το ΕΤαΕ, θα παρέχει εγγυήσεις για δάνεια επενδυτικού σκοπού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έως το 80% του ύψους των δανείων. Οι εγγυήσεις θα παρέχονται στις τράπεζες με μηδενικό κόστος και αυτές με τη σειρά τους θα χορηγούν δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής και μειωμένες εξασφαλίσεις. Το Ταμείο έχει προικοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ (ΕΠΑνΕΚ) ύψους 100 εκατ. ευρώ, τα οποία, με την τραπεζική μόχλευση, θα αγγίξουν έως και τα 500 εκατ. ευρώ για νέα δάνεια προς ΜμΕ.

Όπως δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης το νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε δημιουργήσει και ενεργοποιήσει για την παροχή του αναγκαίου κεφαλαίου κίνησης. Το συγκεκριμένο προϊόν συμπληρώνει τα υφιστάμενα, αφού απευθύνεται σε νέα επενδυτικά πλάνα για την επόμενη μέρα της πανδημίας, με βασικό μας στόχο την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικρομεσαίων.

Η πρόσκληση προς τις τράπεζες θα παραμείνει ανοιχτή έως και τις 20 Ιουλίου 2020, ενώ η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου προϊόντος έχει προγραμματιστεί για εντός του Σεπτέμβριου 2020.