Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας τις ανακοινώσεις της Κομισιόν για το πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ εκ των οποίων τα 32 δισεκατομμύρια θα λάβει η Ελλάδα. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν πρέπει να βιαστούμε να πανηγυρίσουμε.

Το Βερολίνο φοβήθηκε τη διάσπαση της ευρωζώνης

Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο κ. Τσίπρας τόνισε μάλιστα πως αυτή η πρωτοβουλία της ΕΕ γίνεται εξ’ ανάγκης καθώς το σκληρό ιερατείο και οι υπέρμαχοι της οικονομικής ορθοδοξίας του Βερολίνου συνειδητοποίησαν πως αν δεν αλλάξει η πολιτική της ΕΕ τότε η Ιταλία αποτελεί συστημικό κίνδυνο και απειλεί την ευρωζώνη με διάσπαση.

«Μένει να δούμε με ποιους όρους αυτά τα κονδύλια θα εκταμιευτούν και ποια θα είναι η χρονική διάρκεια αυτών κονδυλίων» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Χρειάζεται εθνική γραμμή έναντι της Τουρκίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στον Έβρο, μίλησε για «επεισόδιο» κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αμηχανία» απέναντι στην Τουρκία και τις προκλήσεις της. Στο πλαίσιο αυτό ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε τη σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για τη χάραξη εθνικής γραμμής έναντι της Τουρκίας.

«Είμαι ανήσυχος διότι βλέπω αναβάθμιση του επιπέδου της τουρκικής προκλητικότητας. Ποιοτική αναβάθμιση. Έχουμε διπλάσιες παραβιάσεις, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Είχαμε υπερπτήσεις ακόμα και πάνω από τον Έβρο» είπε προσθέτοντας και την αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με το τουρκολιβυκό σύμφωνο».

«Σε αυτή την αυξανόμενη ένταση χρειάζεται εθνική γραμμή. Δεν είναι η αμηχανία. Ναι, θέλουμε διάλογο και ειρήνη, καλή γειτονία αλλά αυτό περνάει μέσα από το σεβασμό του διεθνούς δικαίου» τόνισε και πρόσθεσε πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη συμμετοχή μας σε διεθνείς οργανισμού και να αξιοποιήσουμε τις αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ.

«Οι τελευταίες εξελίξεις, το επεισόδιο στον Έβρο με τη λεγόμενη κινητικοτητα δεν δίνει το σωστό μήνυμα» από την πλευρά της κυβέρνησης υποστήριξε ο κ. Τσίπρας σημειώνοντας πως «το να κάνεις διάβημα και να λες δεν τρέχει τίποτα και να μεταφέρεις το φράχτη λίγο πιο εδώ για να μην ενοχληθεί η Τουρκία, στέλνει λάθος μηνύματα.

Συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του Alpha

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και τον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Δημοσιεύτηκε από Alexis Tsipras στις Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020