Ως «πολύ σημαντικό» χαρακτήρισε το ποσό που αναμένεται λάβει η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ο Θεώδορος Σκυλακάκης.

«Ουσιαστικά πρόκειται για υπερδιπλασιασμό του κοινοτικού προϋπολογισμού συνολικά. Το ποσό που αντιστοιχεί στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό. Πρέπει να δούμε όμως που θα κάτσει η μπίλια. Υπάρχει ακόμα μια διαπραγμάτευση. Χθες, ανακοινώθηκε η εισήγηση της Κομισιόν» ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Μάλιστα, ξεκαθάρισε, ότι οι παραπάνω ευρωπαϊκοί πόροι θα «πέσουν» στην πραγματική οικονομία της χώρας προκειμένου να δημιουργηθεί νέος πλούτος.

«Αυτά είναι χρήματα που θα μπουν στην οικονομία. Περνώντας στην οικονομία μέσα από επενδύσεις δημιουργούν καινούργιο πλούτο, νέο ΑΕΠ. Εμμέσως, δημιουργούν επίσης και δημοσιονομικό χώρο, καθώς γεννούν ΑΕΠ, άρα φόρους και εισφορές» υπογράμμισε σχετικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο για ύπαρξη κάποιων δημοσιονομικών κανόνων στη χρήση των πόρων κατά της διάρκειας της υγειονομικής κρίσης, ενώ επισήμανε με νόημα πως «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πώς όταν παρέλθει η οικονομική κρίση θα επανέλθουμε στην τήρηση των δημοσιονομικών κανόνων. Όπως και όλη η Ευρώπη».

Σχετικά με τη προκαταβολή φόρου, ο υφυπουργός, σημείωσε ότι θα μειωθεί, τονίζοντας ωστόσο, πως το είδος της μείωσης θα αποφασιστεί «όταν δούμε τις φορολογικές δηλώσεις των επιχειρήσεων». Έμφαση, όπως είπε, θα δοθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις, μια και «εκεί πρέπει η προκαταβολή να μειωθεί σημαντικά».

Τέλος, επισήμανε την πρόθεση της πολιτείας να ενισχύσει τους ανθρώπους στο θέμα της φορολογίας, με ενδεχόμενη μείωσή της «ανάλογα με το πως πάνε και τα κρατικά έσοδα».