Ανάσα σε επιχειρήσεις και καταναλωτές δίνει η κυβέρνηση μειώνοντας τον ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών στο 13% από 24% από την 1η Ιουλίου έως και τις 30 Οκτωβρίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσαν τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.

«Ξέρω τη σημασία που έχει η φθηνότερη μετακίνηση με το λεωφορείο, με το πλοίο ή και με το αεροπλάνο. Και θέλω όσοι μετακινούνται και πάνε διακοπές το καλοκαίρι να το κάνουν με όσο το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση» ανέφερε σχετικά ο πρωθυπουργός.

«Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές. Οι πολίτες, κυρίως τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, θα ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή την πρόνοια της πολιτείας» είπε από την πλευρά του υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά τη μείωση προκαταβολής φόρου, απευθύνεται σε επιχειρήσεις που έχουν υποστεί μείωση του τζίρου τους το τρίμηνο Μάρτιος – Απρίλιος – Μάιος. Μένει να δούμε ποιες επιχειρήσεις θα αφορά και πόσο θα είναι το ποσοστό μείωσης του φόρου.

Σχετικά με τη μείωση ενοικίου, η κυβέρνηση αποφάσισε μείωση 40% μέχρι τον Αύγουστο, που αφορά ενοίκια σχετιζόμενα με τον τουρισμό, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εστίαση και τις μεταφορές.

Ακόμη, η μείωση απευθύνεται και σε εργαζόμενους με αναστολή σύμβασης εργασίας, που μισθώνουν κύρια κατοικία, αλλά και σε φοιτητές.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν όφελος το 20%, που θα καλύπτεται από το κράτος.