Για τους επαΐοντες, η ανακοίνωση της πρότασης της κυβέρνησης να ανανεωθεί η θητεία του Γιάννη Στουρνάρα, δεν ήταν καθόλου έκπληξη. Οσοι γνωρίζουν πώς σκέφτεται ο πρωθυπουργός και το επιτελείο, αλλά και τις πολύ συχνές και κρίσιμες επαφές που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον κεντρικό τραπεζίτη, ήξεραν ότι η νέα θητεία ήταν δεδομένη. Τόσο πριν από την κρίση του κορωνοϊού, όσο και τους τελευταίους μήνες Πρωθυπουργός και κεντρικός τραπεζίτης είχαν συνομιλίες για την επόμενη ημέρα στην οικονομία, και ειδικά για την ανάγκη στήριξης των τραπεζών (αλλά και για τα κόκκινα δάνεια) προκειμένου να περάσουν και το νέο κάβο. Πυκνές συναντήσεις, το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί ανάμεσα στον κ. Στουρνάρα και τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα

Υπάρχει ωστόσο, αρκετό παρασκήνιο για την ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη και σας το μεταφέρω ευθύς αμέσως. Για παράδειγμα το τελευταίο διάστημα ο κ. Στουρνάρας όπου βρισκόταν ( σε συναντήσεις στο εξωτερικό ή στο εσωτερικό) δήλωνε πως πιστεύει πολύ στην μεταρρυθμιστική προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση ενώ ο πρωθυπουργός λέγεται πως του είχε αναθέσει και αποστολές στο εξωτερικό, ειδικά στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

Γνώριζε από καιρό για την ανανέωση της θητείας του

Μαθαίνω λοιπόν ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είχε πάρει εδώ και μήνες το «πράσινο φως» και από την Κριστίν Λαγκάρντ με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις. Καθόλου τυχαίο δεν είναι ότι ορίστηκε πρόσφατα επικεφαλής της Επιτροπής Επιθεώρησης (Audit Committee) της ΕΚΤ, κίνηση που δείχνει ότι χαίρει εκτίμησης σε Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες. Αλλά το πρώτο βήμα για την ανανέωση της θητείας του, το πήρε ένα βράδυ στο δώμα της Τραπέζης, στο δείπνο που παρέθεσε στον Μάριο Ντράγκι (στον επονομαζόμενο και «Σούπερ Μάριο»), με παρόντες τον Πρωθυπουργό, το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, και τραπεζίτες. Εκεί λέγεται πως υπήρξαν οι πρώτες διαβεβαιώσεις για ανανέωση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη.

Στα θετικά του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, όπως λένε οι γνωρίζοντας, είναι ότι συνέβαλε προκειμένου να μπει η Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από χρόνια στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ενώ στα αρνητικά του ήταν οι διφορούμενες προβλέψεις του για την ύφεση. Προέβλεπε μικρότερη ύφεση ακόμα και από την κυβέρνηση ή από την ΕΚΤ. Απ’ ότι λένε οι πληροφορίες μου, εντός του μήνα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας της Ελλάδας και θα εγκρίνει και τυπικά την ανανέωση της θητείας του Γ. Στουρνάρα για άλλα έξι χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από