Άνοιξαν, χθες 11 Μαΐου, τα εμπορικά καταστήματα, καθώς η χώρα εισήλθε στη δεύτερη φάση άρσης των μέτρων.

Έντονη υπήρξε η κίνηση στις εμπορικές πιάτσες τόσο της Αθήνας, όσο και των μεγάλων αστικών κέντρων και της περιφέρειας.

Σημαντικός παράγοντας προσέλκυσης καταναλωτών ήταν οι προσφορές και εκπτώσεις- που έστω σε επιλεγμένα είδη- πρόσφερε το λιανεμπόριο. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, μεγάλο μέρος των καταναλωτών επισκέφθηκε καταστήματα για αλλαγές (κυρίως ρούχων και υποδημάτων), που είτε προμηθεύτηκε online, είτε παρέλαβε ως δώρο το προηγούμενο διάστημα.

Η νέα πραγματικότητα στα καταστήματα συνοδεύεται από μάσκες, αντισηπτικά και γάντια, ενώ τα περισσότερα προϊόντα ψεκάζονται και απολυμαίνονται με ατμοκαθαριστές και σίδερα ατμού.

Εμπορικός Σύλλογος: Μουδιασμένη η καταναλωτική κίνηση

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ανέφερε ότι η λειτουργία των καταστημάτων «ήταν άψογη», σημειώνοντας ότι η καταναλωτική κίνηση, όπως αναμενόταν, ήταν μουδιασμένη και οι πωλήσεις της πρώτης ημέρας είχαν αρνητικό πρόσημο.

«Διατηρούμε την αισιοδοξία μας για το υπόλοιπο της εβδομάδας» επεσήμανε εντούτοις.

«Με μεγάλο ενθουσιασμό οι εμπορικές επιχειρήσεις υποδέχθηκαν ξανά τους καταναλωτές, τηρώντας απόλυτα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, φροντίζοντας πάνω από όλα για την υγεία καταναλωτών και εργαζομένων» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο εμπορικός κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, έχει ανάγκη από την άμεση εφαρμογή των μέτρων στήριξης.

Χατζηθεοδοσίου: Επιφυλακτικός ακόμα ο κόσμος

Για το άνοιγμα των επιχειρήσεων και τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηθεοδοσίου, ο κόσμος είναι ακόμα επιφυλακτικός και η κίνηση στην αγορά συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς.

Δεδομένου ότι το εμβόλιο για τον κοροναϊό θα αργήσει να δημιουργηθεί και να διανεμηθεί, «η κοινωνία πρέπει να δεχτεί ότι ζούμε με αυτόν, θα μπει στην καθημερινότητά μας κι έπειτα από ένα μήνα η εμπορική κίνηση και η ζωή στην οικονομία θα αποκατασταθεί».