Η κυβέρνηση εστιάζει σε δύο μέτωπα, στην καταπολέμηση της πανδημίας του κοροναϊού και στην στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των ανέργων σημείωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Για την ταχεία επανεκκίνηση της οικονομίας έχουμε ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα μας, την επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης. Αποδείξαμε ότι οι Έλληνες μπορούμε και πετύχαμε μια νίκη με έπαθλο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης.

Έπαθλο που κερδίσαμε με κόπο και θυσίες. Είναι το άυλο εθνικό κέρδος, το ατομικό απόκτημα που έγινε συλλογικό κτήμα και λέγεται εμπιστοσύνη» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Περνάμε στη 2η φάση έχοντας ως όπλο μας την εμπιστοσύνη που χτίσαμε μέχρι σήμερα, καθώς αυτή θα φέρει επενδύσεις, δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη», σημείωσε προσθέτοντας ότι «εξετάζονται μέτρα για την επανεκκίνηση διάφορων κλάδωνς της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η εστίαση». Τα μέτρα αυτά, όπως πρόσθεσε, θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι «κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να μην νιώθει κανείς μόνος» και ανάφερε ότι έως τις 12 Μαΐου θα γίνει η καταβολή της επιστρεπτέας φορολογικής προκαταβολής σε 90.000 δικαιούχους.

Από τις 5 Μαΐου έχει ξεκινήσει οι καταβολή του επιδόματος των 400 ευρώ στους μακροχρόνια ανέργους με πιστοποιημένο IBAN. Όλοι οι υπόλοιποι καλούνται έως την Κυριακή να επικυρώσουν το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού τους, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα.

Αύριο, Παρασκευή, ολοκληρώνεται η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ύψους 800 ευρώ, για τους μισθωτούς που είναι εγγεγραμμένοι στην «Εργάνη», ενώ εως τις 17 Μαΐου πρέπει να γίνουν οι αιτήσεις για το επίδομα των 800 ευρώ σε εργαζόμενους, ειδικών κατηγοριών.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην «εντυπωσιακή ανταπόκριση της εκπαιδευτικής κοινότητας στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση», μιλώντας για πολύ θετικά αποτελέσματα του συστήματος της τηλεκπαίδευσης στα δημόσια σχολεία.

Μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι και η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, εξειδικεύοντας τις δράσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση.