Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, με την οποία παρουσιάζεται η υπεύθυνη δήλωση εργαζομένων ειδικών κατηγοριών, οι οποίοι πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κοροναϊού COVID-19, για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωσης ειδικού σκοπού, βάσει της ΚΥΑ με αριθμ. οικ. 16073/287/22-4-2020 (Β΄ 1547), όπως ισχύει.

Η υπεύθυνη δήλωση υποβάλλεται στην ειδική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr).

Δείτε το έντυπο που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ

Οι κατηγορίες των εργαζομένων

Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε εγκύκλιο για την επίλυση ζητημάτων τα οποία προκύπτουν στην ειδική εφαρμογή κατά την υποβολή αιτήσεων από εργαζομένους για την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Πρόκειται για συγκεκριμένες περιπτώσεις απασχόλησης, που το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ τους εμφάνιζε σε ενεργή σχέση εργασίας, ενώ αυτή δεν υπήρχε πλέον. Οι δικαιούχοι αυτής της κατηγορίας θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση από την Πέμπτη (7/5) έως και τις 14 Μαΐου.

Οι ειδικές περιπτώσεις απασχόλησης, που έχουν εντοπιστεί και τακτοποιούνται με την παρούσα εγκύκλιο, είναι οι κάτωθι:

Α. Μεταβίβαση επιχείρησης, σύμφωνα με το Π.Δ. 178/2002, όπου υφίσταται μεταβίβαση επιχείρησης, κατά τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. 178/2002 και ο εργαζόμενος που απασχολείται σε διάδοχη επιχείρηση/εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή.

Β. Μεταφορά προσωπικού, όπου υφίσταται μεταφορά προσωπικού από επιχείρηση/εργοδότη (αρχική) σε άλλη επιχείρηση/εργοδότη (νέα), ο εργαζόμενος ο οποίος ανήκει στο μεταφερόμενο προσωπικό και του οποίου η σύμβαση εργασίας με την νέα επιχείρηση έχει τεθεί σε αναστολή.

Γ. Γνήσιος Δανεισμός, όπου υφίσταται γνήσιος δανεισμός εργαζομένου από πρώτο εργοδότη σε δεύτερο εργοδότη, ο εργαζόμενος που απασχολείται στο δεύτερο εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας στον εργοδότη αυτό έχει τεθεί σε αναστολή.

Δ. Γνήσιος δανεισμός κατά το παρελθόν, όπου υφίστατο γνήσιος δανεισμός εργαζομένου από πρώτο εργοδότη σε δεύτερο εργοδότη, ο οποίος δεν υφίσταται πλέον και, ως εκ τούτου, ο εργαζόμενος δεν απασχολείται πια σε αυτόν το δεύτερο εργοδότη και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από άλλον εργοδότη.

Ε. Απασχόληση μέσω Ε.Π.Α., όπου ο εργαζόμενος απασχολείται σε έμμεσο εργοδότη, μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.), σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4052/2012, όπως αυτός ισχύει και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή.

ΣΤ. Απασχόληση στο παρελθόν, μέσω Ε.Π.Α., όπου ο εργαζόμενος απασχολήθηκε στο παρελθόν και δεν απασχολείται πλέον σε έμμεσο εργοδότη, μέσω Επιχείρησης Προσωρινής Απασχόλησης (Ε.Π.Α.), σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του ν. 4052/2012, όπως αυτός ισχύει και του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει τεθεί σε αναστολή από άλλον εργοδότη.

Ζ. Επίσχεση εργασίας, όπου ο εργαζόμενος έχει προβεί σε επίσχεση εργασίας, σύμφωνα με το άρθρο 325 του Αστικού Κώδικα, έναντι του εργοδότη του και κατά το χρονικό διάστημα αυτό απασχολείται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλη επιχείρηση/εργοδότη και του οποίου η σύμβαση στην επιχείρηση/εργοδότη αυτή έχει τεθεί σε αναστολή κατά τη χρονική περίοδο αυτή.

Η. Υποβολές πινάκων προσωπικού σε περιπτώσεις μη εξαρτημένης εργασίας-Εσφαλμένες καταχωρήσεις σε έντυπα-Χειρόγραφες υποβολές εντύπων.