Στον «βωμό» της πανδημίας θυσιάζεται το ανθρώπινο άγγιγμα, καθώς σύμφωνα με την ετυμηγορία των επιστημόνων τα φιλιά, οι αγκαλιές αλλά και οι χειραψίες κρίνονται ένοχα για τη διασπορά του νέου κορωνοϊού.

Η επικοινωνία, οι εκδηλώσεις τρυφερότητας, οι συνεστιάσεις με φίλους, ακόμη και τα χαμόγελα «αναστέλλονται» επ’ αόριστον ή κρύβονται πίσω από προστατευτικές μάσκες, με νέους κανόνες και απαγορευτικά να διέπουν την «επόμενη μέρα» που ξημερώνει σε λιγότερο από δύο 24ωρα.

Πέντε χρόνια πριν – όταν η απειλή μίας πανδημίας παρέμενε υπόθεση επιστημονικού ενδιαφέροντος και αναλυόταν σε ιατρικά συνέδρια και ακαδημαϊκές διατριβές – επιστήμονες του Johns Hopkins προειδοποιούσαν ότι το 80% των μολυσματικών ασθενειών μεταδίδεται με την επαφή.

Και παρότι τους τελευταίους δύο μήνες τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχουν «στοχοποιήσει» τις ανθρώπινες επαφές ως το απόλυτο όχημα μετάδοσης, διαπιστώνει κανείς ότι οι προειδοποιήσεις αυτές ήταν μόνο μία εισαγωγή για τις αλλαγές που ορίζει η νέα καθημερινότητα.

Ποιοι κανόνες θα πρέπει να διέπουν την καθημερινότητά μας;

Ποιο είναι το πιο επικίνδυνο χαρακτηριστικό του κοροναϊού;

Για πόσο θα επηρεάζει ο κοροναϊός τη ζωή μας;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»

«Restart»: τα «πρέπει» και τα «μη»