Μετά από πέντε πρωθυπουργικά διαγγέλματα για τον «πόλεμο» με την πανδημία, στα οποία κυριάρχησαν οι προειδοποιήσεις και οι ανακοινώσεις σκληρών μέτρων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δείξει ο ίδιος σε λίγες ώρες το φως στο «τούνελ» της υγειονομικής κρίσης.

Πέρασαν 62 ημέρες από το πρώτο κρούσμα κοροναϊού στην Ελλάδα, μένουν έξι μέρες για την άρση των πρώτων απαγορεύσεων και ακολουθεί ένα σχέδιο 63 ημερών για την οριστική έξοδο από το lockdown, που θα εξειδικεύσουν οι υφυπουργοί αμέσως μετά το διάγγελμα.

Ο στόχος του Πρωθυπουργού σήμερα στις 6 το απόγευμα είναι τριπλός.

Οι τρεις στόχοι

Πρώτον θέλει να ενημερώσει έγκαιρα τους πολίτες για τους διαφορετικούς μήνες – Μάιο και Ιούνιο – που «ξημερώνουν» στη χώρα με την επιδίωξη να ελαχιστοποιήσει την σύγχυση και να αισθάνονται συμμέτοχοι στην μετάβαση.

Δεύτερον, θα σηματοδοτήσει το τριήμερο της Πρωτομαγιάς ως ένα ακόμα κρας τεστ για τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Και τρίτον, θα προσπαθήσει να πείσει την κοινωνία να εμπιστευτεί την κυβέρνηση στα επόμενα βήματα. Αυτό το τελευταίο φαίνεται πως αποτελεί στοίχημα για το κυβερνητικό επιτελείο, που θα επιδιώξει το επόμενο διάστημα να επισημαίνει σε όλους τους τόνους ότι «δεν θα υπάρξει έκπτωση στη δημόσια υγεία» στην προσπάθεια να βάλει μπροστά η μηχανή της οικονομίας.

Προηγήθηκε ένα μακρύ διάστημα εντατικών συζητήσεων στο Μαξίμου, ενστάσεων και τηλεδιασκέψεων ώστε να «κλειδώσουν» οι λεπτομέρειες του «στρατηγικού σχεδίου σταδιακής μετάβασης», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βγήκαν όλα τα «αγκάθια».

Αντιθέτως, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι επέλεξαν τον συντηρητικό δρόμο για την επάνοδο – με φάσεις και αξιολόγηση ανά 15ήμερο – και ετοιμάζονται ακόμα και για αναγκαστικά «pushback» κατά τη διάρκεια της «νέας κανονικότητας».

Με απλά λόγια, μέτρα που αίρονται, θα επαναφέρονται αστραπιαία (είτε οριζόντια είτε κατά τόπους), εφόσον το απαιτήσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Και αυτό αφορά βεβαίως και την επαναλειτουργία των σχολείων – για τα οποία η αντιπολίτευση αρχίζει να εκφράζει επιφυλάξεις, εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων -, αφού υπάρχει πλάνο για εκ νέου κλείσιμο μιας εκπαιδευτικής μονάδας στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος.

«Ο Πρωθυπουργός θα εξηγήσει ότι για να επιστρέψουμε με ασφάλεια σε αυτή τη νέα κανονικότητα θα πηγαίνουμε σταδιακά, αξιολογώντας καθημερινά τα δεδομένα. Θα καλέσει όλους να συνεχίσουμε τις νέες συνήθειες που αποκτήσαμε μέσα στην κρίση του κορωνοϊού» είπε (ERT1) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ειδικά για την ανησυχία όσον αφορά στα σχολεία, επεσήμανε ότι «δεν θα φύγει η αγωνία, δεν θα φύγει ο φόβος, αν δεν τον αντιμετωπίσουμε. Όσοι επικαλούνται ότι θα πρέπει να ανοίξουν μία και καλή τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν την ίδια φοβία που έχουν και σήμερα. Αυτό που έχει σημασία είναι να πάμε σταδιακά ώστε να ελέγχουμε ότι κάθε βαθμίδα ανοίγει με ασφάλεια. Έτσι θα εξασφαλίσουμε ότι αν ανοίξει το Λύκειο, μετά θα ακολουθήσει το Γυμνάσιο ή μετά μπορεί να ακολουθήσει το Δημοτικό με ασφάλεια».