Καμία θετική έκπληξη δεν υπήρξε από τη Σύνοδο Κορυφής των «27». Με τις διαφωνίες Βόρειων και Νότιων να παραμένουν ισχυρές η συζήτηση για το Ταμείο Ανάκαμψης και Αλληλεγγύης και τους τρόπους χρηματοδότησης της ανάκαμψης των κρατών – μελών μετά τη λαίλαπα της πανδημίας μετατέθηκε για τις 6 Μαΐου.

Η Ευρώπη κατά την προσφιλή μέθοδό της όταν θέλει να αποφύγει το καταστροφικό ναυάγιο μετέθεσε το πρόβλημα για αργότερα αναθέτοντας στην Κομισιόν να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας και να την παρουσιάσει στις 6 Μαΐου.

«Κινήθηκαν προς τα εμπρός χωρίς πραγματική σύμπνοια. Επαφίεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τετραγωνίσει τον κύκλο» ήταν το εύστοχο σχόλιο ευρωπαίου διπλωμάτη.

Αντίθετα συμφωνία υπήρξε, όπως ήταν αναμενόμενο, ως προς την έγκριση του πακέτου των 540 δισ. ευρώ που εισηγήθηκε το Eurogroup και περιλαμβάνει μέτρα άμεσης ανακούφισης των οικονομιών της ευρωζώνης που πλήττονται από τον κοροναϊό.

Το πακέτο θα είναι διαθέσιμο από την 1η Ιουνίου 2020, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της Συνόδου Κορυφής.

https://twitter.com/EUCouncil/status/1253376473349517315

Για άλλη μια φορά η ΕΕ κύλησε το τενεκεδάκι παρακάτω

Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα χρηματοδότησης της ανάκαμψης μετά την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που έχει προκαλέσει η πανδημία του κοροναϊου και το Ταμείο Ανάκαμψης οι ηγέτες των «27» συμφώνησαν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες αυτής της κοινής προσπάθειας και να παρουσιάσει το σχέδιο της στις 6 Μαΐου.

Οι αισιόδοξοι βλέπουν πάντως ένα μικρό θετικό βήμα προς την από κοινού χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης αφού παρέλθει η πανδημία του νέου κοροναϊού.

Στα θετικά επίσης καταγράφεται η μαρτυρία διπλωματικών πηγών που παρακολούθησαν την τηλεδιάσκεψη των «27» και είπαν ότι η συζήτηση δεν ήταν σε τόσο υψηλούς τόνους όσο πριν από έναν μήνα.

Παραμένει το χάσμα Βόρειων-Νότιων

Ωστόσο, προσθέτουν οι ρεαλιστές, η διάσταση απόψεων εκφράστηκε με σαφήνεια, με τέσσερις χώρες –Αυστρία, Δανία, Σουηδία και Ολλανδία– να διαφωνούν με την πρόταση χορήγησης βοήθειας για την ανάκαμψη μέσω επιδοτήσεων.

Το «στρατόπεδο» των βόρειων χωρών, που περιλαμβάνει και τη Γερμανία, τάχθηκε υπέρ της σύνδεσης του νέου Ταμείου Ανάκαμψης με τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-27.

Από την άλλη, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε είπε στους ομολόγους του ότι το Ταμείο Ανάκαμψης θα πρέπει να προικοδοτηθεί με ποσό 1,5 τρισεκ. ευρώ και να παρέχει επιδοτήσεις στις χώρες μέλη ώστε να διασφαλιστεί μια «συμμετρική απάντηση σε ένα ασύμμετρο σοκ».