Αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων αλλά και υγειονομικού υλικού πραγματοποίησαν χθες κλιμάκια της Επιτροπής Ανταγωνισμού σε συνέχεια των δράσεων της σε ευαίσθητους κλάδους της οικονομίας, όπως ιδίως των προϊόντων υγείας και βασικών προϊόντων τροφίμων.

Οι έλεγχοι έγιναν με τη συνδρομή των ελεγκτικών μηχανισμών των Περιφερειακών Ενοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα με επιτόπιους ελέγχους σε επιχειρήσεις και ενώσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο τροφίμων ενώ έμφαση δόθηκε σύμφωνα με την Επιτροπή στην αγορά των φρέσκων προϊόντων και ειδικότερα των εσπεριδοειδών.

Οι αυτεπάγγελτοι έλεγχοι της Επιτροπής είχαν σαν αφορμή δημοσιεύματα για αυξήσεις στις τιμές συγκεκριμένων εσπεριδοειδών ή και περιορισμού της διάθεσής τους στην εγχώρια αγορά με στόχο να διερευνηθεί εάν αυτό είναι αποτέλεσμα αντι- ανταγωνιστικών πρακτικών.

Σύμφωνα με στελέχη της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι είναι ένα προκαταρκτικό βήμα σε περίπτωση που υπάρχουν ενδείξεις αντί-ανταγωνιστικών πρακτικών. Ωστόσο όπως σημειώνουν η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.

Οι έλεγχοι πάντως θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού συνεχίζει να επεμβαίνει, στην παρούσα συγκυρία που η χώρα δοκιμάζεται από την πανδημία COVID-19, όπου κρίνεται απαραίτητο, ως αρμόδια για τη διαπίστωση τυχόν παραβάσεων του δίκαιου περί ανταγωνισμού και στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της, θα εξετάζει κατά άμεση προτεραιότητα, κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, μέσω καταγγελίας, αίτησης επιείκειας από μέλος καρτέλ, ή άλλων πηγών πληροφόρησης και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν εφαρμόζουν αντί-ανταγωνιστικές πρακτικές.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από