Η επιστροφή στον παλαιό τρόπο ζωής δε θα είναι εφικτή, έως ότου βρεθεί εμβόλιο για τον κοροναϊό και αποκτήσει ανοσία ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, ενώ οι κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προφυλάξεως (μάσκες, γάντια μίας χρήσης, αντισηπτικά, αποστάσεις) θα είναι απαραίτητα για ένα πάρα πολύ μεγάλο διάστημα, επισήμανε σήμερα το πρωί ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνεντεύξεις που παραχώρησε στην ΕΡΤ1, στο Open και στον Alpha 989.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα πάμε βήμα-βήμα στη χαλάρωση και ότι η πειθαρχία θα είναι απαραίτητη.

Επειδή ο ιός δρα αναπάντεχα, δεν πρέπει να χαλαρώνουμε στον κεντρικό μας στόχο, και εμείς, ως υπουργείο Ανάπτυξης, τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης, όταν μας υποδείξουν οι ειδικοί το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων, αμέσως θα το εφαρμόσουμε.

Πετρέλαιο θέρμανσης και είδη διατροφής

Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο λήγει τον Απρίλιο, και να ωφεληθούν οι καταναλωτές από τις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται αυτήν την περίοδο, ο υπουργός είπε ότι είναι μια σκέψη που εξετάζει η κυβέρνηση.

Επίσης, σημείωσε ότι οι τιμές έχουν πέσει και στα πρατήρια, ακολουθώντας τις διεθνείς τιμές.

Όσον αφορά τις τιμές στα είδη διατροφής, είπε ότι πράγματι υπάρχουν κάποιες αυξήσεις εξαιτίας των μέτρων που λαμβάνονται παγκοσμίως στη μάχη κατά του κοροναϊού, αλλά υπογράμμισε ότι καθημερινά είναι εκτεταμένοι οι έλεγχοι από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, για να αποφεύγονται φαινόμενα αισχροκέρδειας, και ζήτησε όποιος καταναλωτής εντοπίζει τέτοιο φαινόμενο να το καταγγέλλει αμέσως στο τηλεφωνικό κέντρο 1520.

Μόνο χθες, όπως είπε, έγιναν 400 έλεγχοι.

Στις 25 Απριλίου ξεκινά η παραγωγή μασκών

Ο υπουργός γνωστοποίησε ότι χθες, με παρέμβαση των υπουργείων Υγείας και Ανάπτυξης, έγινε η παραλαβή μηχανημάτων από την Κίνα, προκειμένου να υπάρξει παραγωγή υγειονομικών μασκών ασφαλείας από μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής στην Ελλάδα.

Όπως είπε ο υπουργός, θα είναι το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής μασκών για τον κοροναϊό στη χώρα μας και η παραγωγή θα είναι 9 εκατ. τεμάχια μάσκες το μήνα.

Οι μονάδες βρίσκονται στη Λάρισα και στη Θράκη και η παραγωγή θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης «κάνουμε προσπάθεια να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να κάνουν και ένα δεύτερο εργοστάσιο να φτιάχνει την πρώτη ύλη για τις μάσκες, διότι η πρώτη ύλη είναι εισαγόμενη».

«Δεν καλύπτεται το σύνολο της ζήτησης, αλλά είναι ένα καλό πρώτο βήμα για να υπάρχει σχετική επάρκεια» σημείωσε ο υπουργός.

Ο ίδιος συνέχισε ότι στο ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής αποθεμάτων χθες ήταν καταγεγραμμένα 11 εκατομμύρια μάσκες, άρα, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή υπάρχει επάρκεια από μάσκες στη χώρα μας, αλλά, όπως εξήγησε, σήμερα οι μάσκες είναι ακριβές, διότι το νούμερο μπορεί να είναι μεγάλο, αλλά αν αρχίσουμε να φοράμε όλοι μάσκες το νούμερο αυτόματα μετατρέπεται σε μικρό για τις ανάγκες της αγοράς.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση προετοιμάζεται ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα το επόμενο διάστημα που θα σταματήσει η καραντίνα και θα χρειαζόμαστε περισσότερες μάσκες.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από