Η κυβέρνηση έχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης αντιμετώπισης κρουσμάτων κοροναϊού, τόσο για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες, τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

28 κρούσματα και κανένας θάνατος

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε ότι υπάρχει σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τις δομές προσφύγων και μεταναστών λόγω κοροναϊού απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, με θέμα «αναγκαία μέτρα για τις δομές φιλοξενίας προσφύγων».

Σύμφωνα με τον κ. Μηταράκη, στις 38 δομές της χώρας όπου διαμένουν 70.000 αιτούντες άσυλο, τα κρούσματα κοροναϊού είναι 28, ενώ δεν υπάρχει κανένας θάνατος.

Όπως σημείωσε, από τα κρούσματα, τα 5 διαπιστώθηκαν στη Μαλακάσα και τα υπόλοιπα στη Ριτσώνα.

Ο κ. Μηταράκης μίλησε επίσης για την επιτυχία των πρόσφατων μέτρων κατά της «ασύμμετρης» τουρκικής απειλής, σημειώνοντας ότι τις τελευταίες ημέρες στα νησιά, οι μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές είναι «περιορισμένες, σχεδόν μηδενικές».

Αναγνώρισε το έργο του Τσιόδρα

Η κ. Αναγνωστοπούλου αναγνώρισε το έργο του Σ. Τσιόδρα στον τομέα της αντιμετώπισης των προβλημάτων των προσφύγων /μεταναστών, μίλησε ωστόσο για γκρίζες ζώνες, όπως η εν δυνάμει υγειονομική βόμβα στα νησιά και στις κλειστές δομές.

Κάλεσε μάλιστα την κυβέρνηση να αποσυμφορήσει τις δομές και τουλάχιστον να μεταφερθούν οι ευάλωτες ομάδες σε ξενοδοχεία.

Υπάρχουν και πιο δύσκολα σενάρια

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος είχε σημειώσει σε ραδιοφωνική του συνέντευξη πως η κατάσταση σε Ριτσώνα και Μαλακάσα είναι ελεγχόμενη.

Τόνισε ωστόσο, ότι «υπάρχουν και σενάρια δύσκολα για τα οποία προετοιμαζόμαστε γιατί μεταναστευτικό και επιδημία δημιουργούν συνθήκες πρωτόγνωρες που καλούμαστε να διαχειριστούμε σε λίγο χρόνο».