Εκκληση σε όλους να κάνουν τις τραπεζικές συναλλαγές  τους χωρίς φυσική παρουσία στον γκισέ των τραπεζών, απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπροσωπος Στ. Πέτσας.

Επεσήμανε ότι μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη μάχη του πολέμου για τον κοροναϊό, ενός πολέμου όπως είπε με πολλές και δύσκολες μάχες.

Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός είπε καθώς  συνεχίζονται οι  πολιτικές που έχει χαράξει η κυβέρνηση για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.

Υποστήριξε ότι η πλειοψηφία των Έλληνων έχουν συμμορφωθεί με τα μέτρα, ωστόσο αναφέρθηκε στη μικρή εκείνη μερίδα που κάνουν κατάχρηση του πλαισίου περιορισμού των μετακινήσεων

«Οι ουρές που είδαμε στις τράπεζες δεν δικαιολογούνται από την ανάγκη αυτοπρόσωπης παρουσίας σε αυτές», είπε και πρόσθεσε «ο μέσος πολίτης έχει ό,τι χρειάζεται για να μην χρειαστεί να φτάσει στο γκισέ των τραπεζών. Ας κάνουμε όλοι τις συναλλαγές μας από το σπίτι».

Ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα η απαγόρευση της πτήσης ιδιωτικών αεροσκαφών τα νησιά.

Εικοσι άτομα από τη δομή στη Ριτσώνα βρέθηκαν θετικά στον κοροναϊό και ήδη μπήκε σε καραντίνα 14 ημερών.

Όπως είπε περιορίστηκε το δικαίωμα εξόδου και δημιουργήθηκαν υγειονομικοί σταθμοί και μεταφέρθηκαν σκηνές για την κάλυψη αναγκών απομόνωσης. Εως τις 31 Μαΐου έχουν ανασταλεί οι μετακινήσεις όσων έχουν εξασφαλίσει άσυλο ενώ σύμφωνα με τον κ. Πέτσα γίνεται ενημέρωση των προσφύγων σε πολλές γλώσσες.

Για το Πάσχα είπε ότι δεν πάμε στα χωριά μας, δεν θα σουβλίσουμε αρνί, δεν θα πάμε στις Εκκλησίες.

«Θα το γιορτάσουμε μένοντας σπίτι και με Πίστη ότι θα τα καταφέρουμε. Φέτος ας σουβλίσουμε τον κοροναοϊό, μένοντας σπίτι. Έχουμε μέρες και χρόνια να γιορτάζουμε. Καμία μέρα, όμως, δεν θα είναι η ίδια τα επόμενα χρόνια αν από την επιπολαιότητά μας χάσουμε έναν άνθρωπο που αγαπάμε», είπε χαρακτηριστικά.

Χαρακτήρισε υπεύθυνη και μετρημένη την απόφαση της Ιεράς Σύνοδο , τονίζοντας ότι η πρότασή τους να γίνουν κεκλεισμένων των θυρών οι λειτουργίες της Μ. Εβδομάδας και του Πάσχα, θα εξεταστεί τις επόμενες ημέρες, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Για το σύστημα υγείας είπε ότι αυξάνονται οι ΜΕΘ. Από τις 565 που ήταν πριν δύο μήνες σήμερα είναι στις 870, ενώ έχουν εγκριθεί 4.200 προσλήψεις  ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ περίπου 2.000 εξ’ αυτών έχουν ήδη αναλάβει υπηρεσία.

Ανακοίνωσε ότι μονάδες του Στρατού προχωρούν στην παρασκευή 35.000 αντισηπτικών και απλών χειρουργικών μασκών.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αναφέρθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr στην οποία οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα στοιχεία τους για την έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και συγκεκριμένα:

-Παροχή στους επιστημονικούς κλάδους (λογιστές, μηχανικούς,  ανεξάρτητους δικηγόρους γιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές), voucher 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, μέσω προγράμματος κατάρτισης. Και παροχή στους ίδιους κλάδους της ενίσχυσης των 800 ευρώ, εφόσον συνεχιστεί η κρίση, και τον Μάιο.

-Αναστολή πληρωμής οφειλών προς την εφορία  και τα ασφαλιστικά ταμεία, με δυνατότητα έκπτωσης 25% εάν καταβληθούν εμπρόθεσμα.

-Καταβολή του δώρου του Πάσχα στο ακέραιο με το Κράτος να καλύπτει την διαφορά, όταν οι ημέρες εργασίας ήταν λιγότερες του προβλεπομένου.

-Καταβολή έκτακτης ενίσχυσης σε 108.000 εργαζόμενους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, το ΕΚΑΒ, τον ΕΟΔΥ, καθώς και σε όσους υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

-Μείωση κατά 40% του ενοικίου της επαγγελματικής στέγης και της κύριας κατοικίας.

-Ενεργοποίηση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για 36.500 ανέργους σε Ο.Τ.Α. και ΝΠΔΔ.

-Σταδιακή εφαρμογή, από τις αρχές Μαΐου  προγραμμάτων εργασίας για 100.000 ανέργους.

-Παράταση του επιδόματος ανεργίας για 2 μήνες.

-Εφαρμογή της  «επιστρεπτέας προκαταβολής» για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

-Αποπληρωμή από το Κράτος των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τρεις μήνες.

-Τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των δόσεων για ενήμερα δάνεια σε τράπεζες.

-Δημιουργία εγγυοδοτικού ταμείου για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων.

-Αναστολή μέχρι τις 31 Μαΐου της λήξης των επιταγών.

-Χρηματοδότηση κλάδων του πρωτογενούς τομέα και επίσπευση των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

«Η Ελλάδα δεν είναι ουραγός αλλά πρωτοπόρος σε πολλά επίπεδα στην Ευρώπη στη μάχη κατά του κοροναϊού. Δεν χαλαρώνουμε τα μέτρα γιατί θα το πληρώσουμε», είπε χαρακτηριστικά

Υποστήριξε ότι αν ξεπεραστεί σχετικά γρήγορα η υγειονομική κρίση ο τουρισμός δεν θα έχει τόσο σοβαρές απώλειες. Αν όχι, θα πάρουμε τα μέτρα που χρειάζονται και θα εξετάσουμε τη στάση μας απέναντι στα τουριστικά ρεύματα.

Χαρακτήρισε πρώιμη τη συζήτηση για τα μαζικά τεστ, λέγοντας ότι σημασία έχει αυτά να είναι αξιόπιστα.

O κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι εξετάζουμε επιπλέον περιορισμούς στην κυκλοφορία, κυρίως στη διάρκεια των μετακινήσεων και στη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων (του 13033).

Δεν πηγαίνουμε κάθε Σαββατοκύριακο στο χωριά μας για να δούμε τους φίλους μας είπε ερωτηθείς σχετικά για την έξοδο ενόψει Πάσχα, διευκρινίζοντας  ότι η μετακίνηση είναι άπαξ.