Ζεστό χρήμα συνολικού ύψους ενός δισ. ευρώ -υπό μορφή χαμηλότοκων δανείων με 5ετή περίοδο αποπληρωμής και ετήσια περίοδο χάριτος θα ρίξει το υπουργείο Οικονομικών στην αγορά, μέσω της «επιστρεπτέας προκαταβολής».

Ο υπουργός Οικονομικών Χ. Σταϊκούρας ανέφερε στόχος της «επιστρεπτέας προκαταβολής» είναι η περαιτέρω στήριξη μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας και πλήττονται από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Τα συγκεκριμένα δάνεια θα χορηγηθούν -μέσω του Taxis- σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως και 500 άτομα προσωπικό – εξαιρούνται δηλαδή μόνο οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις – ενώ απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο σύστημα θα είναι να μην υπάρξουν απολύσεις από την πλευρά της επιχείρησης-εργοδότη.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι πρώτα να γίνουν οι αιτήσεις από την πλευρά των ενδιαφερομένων (θα υποβληθούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, mybusinessSupport) και μετά να γνωστοποιηθούν τα ακριβή κριτήρια χορήγησης.

Γι’ αυτό, οι διαδικασίες υπολογισμού του ποσού θα είναι ταχύτατες και οι εκταμιεύσεις θα γίνουν άμεσα, ενδεχομένως και πριν από το Πάσχα, καθώς το ζητούμενο είναι να πέσει άμεσα χρήμα στην αγορά.

Το ύψος της ενίσχυσης προς την κάθε επιχείρηση θα προσδιορίζεται – «τυποποιημένα», με βάση τη μεταβολή της τρέχουσας κατάστασης της επιχείρησης, λαμβάνοντας όμως υπόψη και άλλα χαρακτηριστικά της.