Διανύουμε μια κούρσα αντοχής, υπογραμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο», για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας μετά το πέρας της υγειονομικής κρίσης, το μέλλον της ΕΕ, αλλά και για τα μέτρα ελάφρυνσης προς τους καταναλωτές της ΔΕΗ.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην επέλαση του κοροναϊού παγκόσμια και σημείωσε ότι θα δούμε μια σημαντική ύφεση. «Θα βγούμε λαβωμένοι από την κρίση» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας  ότι απώτερος σκοπός είναι να βγούμε από αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.

«Έχουν ανατραπεί όλα»

Εδικότερα ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στις αλλαγές που έχει επιφέρει η επέλαση του κοροναϊού, τόσο στην οικονομία όσο και στην καθημερινότητα των ανθρώπων, λέγχοντας ότι έχουν ανατραπεί τα πάντα.

«Τώρα είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι εδώ ανατρέπεται η ίδια η ζωή μας, η συζήτηση δεν είναι η ίδια και η κουβέντα πια σε σχέση με την κανονικότητα έχει να κάνει με την κανονικότητα της καθημερινότητας», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα δουμε σημαντική ύφεση»

Πρόκειται να δούμε μια σημαντική ύφεση, σύμφωνα με τον υπουργό και καθότι δεν υπάρχει μοντέλο του παρελθόντος ώστε να παραδειγματιστούμε και να κρίνουμε, όλα τα σενάρια είναι πιθανά. Ως εκ τούτου, κάθε οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει μακροπρόθεσμα μέτρα, καθώς δεν είναι γνωστές η διάρκεια και η ένταση της κρίσης.

«Διανύουμε μια κούρσα αντοχής», δήλωσε ο υπουργός και η λογική της κυβέρνησης είναι να κινηθεί σα μαραθωνοδρόμος. «Προφανώς θα βγούμε λαβωμένοι από την κρίση», γι’ αυτό απώτερος σκοπός είναι να βγούμε από αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Δεν είναι μόνο η ελληνική οικονομία που θα πληγεί από αυτή την ύφεση, αλλά και πολλές ισχυρές οικονομίες. «Πρόκειται για μια καταιγίδα που πλήττει όλη την Ευρώπη, είναι άνευ προηγουμένου το φαινόμενο», είπε σχετικά.

Μίλησε και για τη στάση της Ευρώπης και της ΕΕ σε αυτήν την κρίση υποστηρίζοντας πως «οι λαοί χρειάζονται από την ηγεσία τους μια έμπνευση» και εξέφρασε τη λύπη του που κάτι τέτοιο δεν προκύπτει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Χαμένη η χρονιά για τον τουρισμό

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο εστιάτορας, Νίκος Κυριακόπουλος, ο οποίος ανήκει σε έναν από τους κλάδους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και ο οποίος υποστήριξε πως η κατάσταση είναι καταστροφική. Η καλύτερη περίοδος του χρόνου, η καλοκαιρινή σεζόν, θα χαθεί, κάτι που θα έχει αντίκτυπο τόσο στους εργαζομένους όσο και στις ίδιες τις επιχειρήσεις.

Παρόμοια τοποθετήθηκε και ο κ. Χατζηδάκης, ο οποίος υποστήριξε πως «η χρονιά για τον τουρισμό είναι σχεδόν χαμένη».

«Οδηγούμαστε να χρησιμοποιήσουμε όποια μέσα έχουμε και δεν έχουμε, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, ό,τι χρήματα υπάρχουν διαθέσιμα για το δημόσιο θα χρησιμοποιηθούν στο χρόνο που πρέπει», συμπλήρωσε.

Για τη ΔΕΗ

Για τη ΔΕΗ είπε πως θα δοθούν ανάσες στους καταναλωτές, αφού η κυβέρνηση σχεδιάσει ένα μηχανισμό ρευστότητας για να έχει το περιθώριο η ΔΕΗ να προχωρήσει σε ελαφρύνσεις.