Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα εν μέσω της υγειονομικής κρίσης και τον τρόπο που αντιμετωπίζεται από το κράτος.

«Χωρίς αμφιβολία είναι η μεγαλύτερη κρίση και πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», υποστήριξε ο υπουργός και δήλωσε πως «θα το ξεπεράσουμε με ενότητα, πειθαρχία και μακροχρόνια αλληλεγγύη».

Για το αν η χώρα μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες και αν θα αντέξει όλο αυτό το βάρος, ο υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του και ισχυρίστηκε πως όλα τα απαραίτητα μέτρα έχουν ληφθεί και όλο το βάρος έχει πέσει στην αυτοδιοίκηση και κυρίως στον τομέα της καθαριότητας, αλλά και της φροντίδας των ηλικιωμένων.

Η υπηρεσία της καθαριότητας είναι πολύ κρίσιμη και πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστεί, σύμφωνα με τον κ. Θεοωρικάκο. Ακριβώς γι’ αυτό, το υπουργείο σε συνεργασία με τους δήμους κινείται προς αυτή την κατεύθυνση παρέχοντας 10,7 εκατομ. ευρώ προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ελλείψεις.

«Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με εκπροσώπους εργαζομένων γιατί αυτή τη μάχη τη δίνουμε όλοι μαζί, ενωμένοι, με απόλυτη αλληλεγγύη μεταξύ μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δεύτερη υπηρεσία της αυτοδιοίκησης, αυτή της φροντίδας των ηλικιωμένων, είναι εξίσου κρίσιμη, καθώς αυτοί είναι που πλήττονται περισσότερο από τον ιό. Αυτοί οι άνθρωποι λοιπόν εξυπηρετούνται από το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι», το οποίο ενισχύεται με καινούριο προσωπικό. Οι παροχές είναι ψυχολογική στήριξη, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Μάλιστα, υπάρχει η σκέψη από κοινού με περιφερειάρχες και δημάρχους να επεκταθεί το πρόγραμμα καλύπτοντας συμπολίτες που έχουν βρεθεί σε θέση ανάγκης εξαιτίας της κρίσης.

Μακροπρόθεσμα, ο υπουργός εκτιμά ότι το Δημόσιο θα είναι σε θέση να λειτουργήσει υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, καθώς έχουν διαμορφωθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για τον σκοπό αυτό.

«Δε θα αφήσουμε κανέναν αβοήθητο σε αυτή την κρίση», τόνισε ο υπουργός. «Υπάρχει πολιτική βούληση και το απέδειξε αυτό η κυβέρνηση», πρόσθεσε, ενώ ανέδειξε και την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ του κράτους, της περιφέρειας, των δήμων, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Αναφορικά με την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο κ. Θεοδωρικάκος διευκρίνισε πως δε θα γίνουν παρελάσεις ούτε δοξολογίες, ωστόσο συνέστησε στους πολίτες να τοποθετήσουν μια σημαία στα μπαλκόνια τους ως σύμβολο της ενότητας, της αγάπης για την πατρίδα και της αλληλεγγύης.