Τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από τις επιπτώσεις του κοροναϊού συζήτησε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας με τους Κώστα Μίχαλο και Γιώργο Καββαθά.

Επιφυλάξεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεδιάσκεψη νωρίτερα το μεσημέρι με το πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνο Μίχαλο και λίγο αργότερα με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργο Καββαθά.

Κατά τις τηλεδιάσκεψεις συζήτησαν αναλυτικά τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις του κοροναϊού εκτός από τη δημόσια υγεία και σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Παράλληλα εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν και να διευρυνθούν.

Οριζόντια μέτρα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη λήψης οριζόντιων μέτρων για το σύνολο των κλάδων της οικονομίας.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να διανοηθεί την μη καταβολή του δώρου Πάσχα, όπως άφησε να εννοηθεί σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών. Το Κράτος, δεδομένης της κατάστασης, οφείλει να διασφαλίσει την καταβολή του δώρου κανονικά στο σύνολο των εργαζομένων.

Τέλος, συμφωνήθηκε ότι είναι κρίσιμο να υποχρεωθούν οι τράπεζες να προχωρήσουν σε πάγωμα οφειλών συνεπών δανειοληπτών τόσο για νομικά όσο και για φυσικά πρόσωπα, αλλά και να παραταθεί κατά τουλάχιστον δύο μήνες η προθεσμία εξόφλησης των επιταγών.

Στις τηλεδιασκέψεις του κ. Τσίπρα με τους κ.κ. Καββαθά και Μίχαλο, συμμετείχαν οι τομεάρχες οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς και Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

Ανεπαρκές το κυβερνητικό πακέτο

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει ανεπαρκές το κυβερνητικό πακέτο των μέτρων για την οικονομία καθώς εκτιμά ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο το μέγεθος της επερχόμενης ύφεσης.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης χαρακτήρισε ασπιρίνες τα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ζήτησε να αξιοποιηθεί το μαξιλάρι των 36 δις ευρώ για την οικονομία και να προχωρήσει σε περεταίρω μέτρα χωρίς να υπολογίζει το δημοσιονομικό κόστος.