Ακόμα ένας νεκρός από κορωνοϊό, ο τέταρτος συνολικά στην Ελλάδα καταγράφηκε σήμερα, Κυριακή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες πρόκειται για 53χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν εδώ και μέρες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο έγινε γνωστό πως δύο άτομα με υποκείμενα νοσήματα έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό σε Πτολεμαΐδα και Ζάκυνθο.

Υπενθυμίζεται πως ένας 66χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 2 Μαρτίου οπότε και είχε διαγνωστεί με τον ιό ήταν το πρώτο θύμα του φονικού ιού στη χώρα μας.

Στα 228 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας έσπασαν κατά πολύ το φράγμα των 200, φτάνοντας τα 228.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην χθεσινή του ενημέρωση, τα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν επαφή με κάποιον νοσούντα και δεν έχουν ταξιδέψει σε κάποια χώρα που έχει πληγεί από τον ιό έφτασαν τα 22.

Αυτό είναι σύμφωνα και με τον κ. Τσιόδρα είναι το πιο ανησυχητικό, πέρα και πάνω από τους θανάτους.

Όσον αφορά τα κρούσματα, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 57 άτομα εκ των οποίων οι πέντε είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια, ενώ οκτώ άτομα έχουν πάρει εξιτήριο.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται δε στην Αθήνα και μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 3400 δείγματα.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των ασθενών ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το 51% των νοσούντων είναι άνω των 61 ετών.

Τρομάζουν τα ορφανά κρούσματα

«Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας, μιλώντας για αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο αναφορικά με τον ιό.

«Δεν μπορούμε να πούμε αν είμαστε σε τροχιά Ιταλίας»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορούμε να μιλάμε για τροχιά Ιταλίας. Θα πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα για να απαντήσουμε».

«Εμένα με τρομάζουν τα ορφανά περιστατικά και όχι οι νεκροί» τόνισε για ακόμη μια φορά.

Επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, εξέφρασε την ανησυχία του για τον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε σήμερα στα σούπερ μάρκετ, ζητώντας από τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ζητώντας να αποφεύγεται ο συνωστισμός όπου μπορούμε.

Αν εφαρμόζονται τα μέτρα θα αποδώσουν σε 2-3 εβδομάδες

«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα» είπε ο κ. Τσιόδρας για να προσθέσει αυστηρά ότι «αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Οι τρεις πρώτοι θάνατοι

Κατά δύο άτομα μεγάλωσε, χθες, Σάββατο η «μαύρη λίστα» των νεκρών από τον κορωνοϊό, ανεβάζοντας προσωρινά τον αριθμό στους τρεις.

Ο τρίτος νεκρός είναι άνδρας ηλικίας περίπου 67 ετών από τη Ζάκυνθο, ο οποίος βρισκόταν στο γκρουπ των ταξιδιωτών που είχε μεταβεί στους Αγίους Τόπους.

Όσον αφορά στο δεύτερο νεκρό, πρόσκειται για ασθενή, ηλικίας 90 ετών, ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή, ενώ νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στην Πτολεμαΐδα, καθώς είχε διαγνωστεί θετικός στον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνδρας κατέληξε αφού εμφάνισε σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Τέλος, σημειώνεται πως ο 66χρονος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο του Ρίου από τις 2 Μαρτίου οπότε και είχε διαγνωστεί με τον ιό ήταν το πρώτο θύμα του φονικού ιού στη χώρα μας.