Δύο είναι τα πιθανότερα σενάρια για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην ελληνική οικονομία.

Τα πρώτο αφορά στην πτώση του ΑΕΠ από 0,4 έως 9% το 2020, το οποίο σημαίνει «χασούρα» 800 εκατομ. μέχρι και 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο σενάριο αφορά στη μείωση του ΑΕΠ από 0,4 έως 0,6%.

Από αυτή τη ζημία θα πληγούν ο τουρισμός, η εστίαση, η κτηματαγορά, η ναυτιλία και οι εξαγωγές, ενώ ωφελημένοι θα βγουν οι φαρμακευτικές και το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Όλα τα παραπάνω εξήγησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο φοροτεχνικός, Παναγιώτης Παντελής και η εργατολόγος, Μαρλέν Ασημακοπούλου.

Σύμφωνα με τον κ. Παντελή τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί στους νομούς της Ηλείας, Αχαΐας και Ζακύνθου, θα επεκταθούν σε όλη την επικράτεια, ενώ υποστήριξε πως θα δοθεί αναστολή σε μια σειρά από φόρους.

Η κυρία Ασημακοπούλου ανέλυσε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην οποία θα αναφέρονται οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις λόγω κοροναϊού. «Περιμένουμε να δούμε τι θα προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφορικά με τους μισθούς», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Έχει γίνει αναστολή της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να δηλώνουν στο Εργάνη την αλλαγή του ωραρίου και του προσωπικού, ωστόσο προβλέπεται πως μέχρι την 1η του επόμενου μήνα όλες οι αλλαγές του προηγούμενου θα δηλωθούν αναδρομικά.

Παράλληλα, η κυρία Ασημακοπούλου εκτίμησε ακόμα ότι οι επιχειρήσεις θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.