Ο Δημήτρης Μάρδας καθηγητής οικονομικών και πρώην αναπληρωτής υπουργός οικονομικών, σχολιάζει στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία της χώρας μας.

Οι διεθνείς αγορές έχουν επηρεαστεί από την εξάπλωση του κοροναϊού. Πετρέλαιο, χρηματιστήρια, χρυσός.

Σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται η αγορά πετρελαίου, μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές και να αυξήσει την παραγωγή, παρά την ταχεία εξάπλωση του Covid-19, που ρίχνει βαριά σκιά πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

«Όλα θυμίζουν ημέρες ιρανικής επανάστασης, αν λάβουμε υπόψιν μας τις τιμές του πετρελαίου. Η τιμή του πετρελαίου έχει φτάσει στην τιμή του 1980. Έχουμε φτάσει στα 31 δολάρια το βαρέλι» λέει ο κ. Μάρδας.

Τα μελλοντικά συμβόλαια τα οποία υπογράφονται, κατεβάζουν κι άλλο τις τιμές, αυτό επηρεάζει περισσότερο τις ΗΠΑ. Η Ρωσία φαίνεται πως προκαλεί την Σαουδική Αραβία που τόλμησε να αυξήσει την ποσότητα του παραγόμενου πετρελαίου.

Λόγω της ύφεσης έχουμε αυτά τα φαινόμενα, η κινεζική οικονομία έχει μπει σε μια διαδικασία τέτοια που οδηγεί σε ύφεση. Η κίνα είναι μια ρουφήχτρα ενέργειας αυτή την στιγμή.

Όσον αφορά στα της χώρας μας, αν δεν δείξουμε την απαραίτητη ψυχραιμία και σταματήσουμε να κάνουμε όσα κάναμε, και πέσουν οι τζίροι της αγοράς, θα έχουμε μικρότερες εισπράξεις στο ΦΠΑ, έτσι τα έσοδα στον προϋπολογισμό θα μειωθούν.

Ήδη τον πρώτο μήνα του 2020 υπήρξε μείωση. Δεν πρέπει να αλλάξουμε πολύ τις καταναλωτικές μας συμπεριφορές.