Για fake news από πλευράς Τουρκίας έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας διαψεύδοντας εκ νέου την ύπαρξη θυμάτων, νεκρών ή τραυματιών στον Έβρο από πυρά Ελληνικών δυνάμεων όπως διαδίδει η τουρκική προπαγάνδα.

Ψέμματα της Τουρκίας

«Υπήρξε διακίνηση πληροφοριών για δήθεν τραυματίες από ελληνικά πυρά, το διαψεύδω κατηγορηματικά», τόνισε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Δεν υπάρχει κανένα περιστατικό με πυρά από τις ελληνικές αρχές. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά όλα αυτά τα ψέμματα. Όλοι μπορούν να καταλάβουν πόσα ψέμματα έχουν ειπωθεί τις τελευταίες ημέρες. Καλούμε την άλλη πλευρά να σταματήσει αυτή την προπαγάνδα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας.

Μάλιστα στο κλείσιμο της εισαγωγικής τους τοποθέτησης επανήλθε και τόνισε ότι αυτή την στιγμή διαδίδεται από την Τουρκία ότι υπάρχει νεκρός και υπογράμμισε ότι «Τα fake news μιλάνε για νεκρό. Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό».

Δεν απέκλεισε κλειστές Δομές στα ξερονήσια

Σε ερώτηση που δέχτηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για το αν εξετάζεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό η ύπαρξη προσφυγικών Δομών στα ξερονήσια ο κ. Πέτσας τόνισε πως «δεν αποκλείουμε τίποτα» σημειώνοντας πως η κυβέρνηση περιμένει από τους δημάρχους και τις τοπικές κοινωνίες να υποδείξουν χώρους για κλειστές δομές καθώς όπως υποστήριξε «όλοι αντιλαμβανόμαστε αυτή την ανάγκη».

Ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι υπάρχει αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου καθώς το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου μεταφέρθηκαν στην ενδοχώρα 6174 άτομα. Σημείωσε δε πως αυτό έγινε σιωπηρά από την κυβέρνησηση καθώς «λόγω κοινής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας δεν μπορούσαν να επιστραφούν όσοι μεταφέρονταν από τα νησιά στην ενδοχώρα. Μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ δεν υπάρχει αυτός ο κίνδυνος».

Μαζικές απελάσεις και έλεγχος ροών

Όπως εξήγησε ο κ. Πέτσας οι επιστροφές και απελάσεις θα γίνονται βάση της ενεργοποίησης του ευρωπαϊκού κανονισμού και συγκεκριμένα του άρθρου 78 παράγραφος 3.

«Σήμερα θα συζητηθεί το πλαίσιο αυτό στις Βρυξέλλες. Εμείς θα ζητήσουμε τη διπλωματική στήριξη ώστε να γίνονται επιστροφές σε τρίτες χώρες. Άλλο να ρίχνει το βάρος της η ΕΕ για να έχουμε γρήγορες απελάσεις και άλλο να είναι μόνη της η Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Πάντως ο κ. Πέτσας δεν παρέλειψε να επισημάνει πως από τη στιγμή που η Τουρκία παραβιάζει την Κοινή Δήλωση με την ΕΕ, για την ελληνική κυβέρνηση «αυτό που έχει προτεραιότητα είναι να ελέγξουμε τις ροές και να αντιληφθούν όλοι την ανάγκη δημιουργίας των κλειστών δομών».

Καταστολή και «εθνοφύλακες»

Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για το αν θα κάνει μαζικές συλλήψεις η αστυνομία αν γίνουν μαζικές αφίξεις στα νησιά περιορίστηκε να απαντήσει πως «δεν θα γίνουν μαζικές αφίξεις στα νησιά».

Ειδικά δε ερωτηθείς ο κ. Πέτσας για τις καταγγελίες ότι ένοπλες ομάδες ακροδεξιών πολιτών στα νησιά και τον Έβρο συμπεριφέρονται ως σύγχρονα τάγματα ασφαλείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά υποβάθμισε τον κίνδυνο και παρείχε πολιτική κάλυψη στην κατασταλτική δράση αυτών των ομάδων.

«Στα νησιά και στον Έβρο υπάρχουν υπάρχουν εθνοφύλακες. Δεν βλέπω κανένα κίνδυνο. Εμείς έχουμε διαμηνύσει παντού ότι θα φυλάξουμε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης» είπε ο κ. Πέτσας.

Καλωσόρισε Τσίπρα για κλειστά σύνορα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλωσόρισε τη δήλωση Τσίπρα στο MEGA υπέρ των κλειστών συνόρων λέγοντας πως «αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιβεβαιώνεται η ομοθυμία των Ελλήνων στην απόφαση του ΚΥΣΕΑ. Είναι καλό ότι το αντιλαμβάνεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Περιμένουμε να το δούμε και στην πράξη».

Από εκεί και πέρα ο κ. Πέτσας με τα ως τώρα δεδομένα απέκλεισε τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο ενημέρωσης των αρχηγών από τον κ. Μητσοτάκη ενώ ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ζητήσει τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

«Έχουμε περάσει από τη φάση των εξαγγελιών στη φάση της υλοποίησης των ενεργειών που έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο» ανέφερε ο κ. Πέτσας.