Με τον υπουργό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων της Αυστρίας A. Schallenberg θα συναντηθεί σήμερα στις 2:15μμ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να τον ενημερώσει για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Προσφυγικό, Μεσόγειος και Δυτικά Βαλκάνια

Οι συνομιλίες των δύο ανδρών θα εστιαστούν στις τρέχουσες εξελίξεις με το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, μετά την απόφαση Ερντογάν να ανοίξει τα δυτικά σύνορα της Τουρκίας αυξάνοντας τις ροές προς την Ευρώπη.

Θα συζητηθούν επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Νίκος Δένδιας και A. Schallenberg μετά το τέλος της συνάντησής τους θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο στις 2:45μμ.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι σήμερα το πρωί  ο κ. Δένδιας ενημέρωσε τους Πρέσβεις της ΕΕ στο Υπουργείο Εξωτερικών για το προσφυγικό και την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων από τις ελληνικές Αρχές.

Επίθεση

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς χαρακτήρισε σήμερα «επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας» την απόφαση της Άγκυρας να ανοίξει τα σύνορά της με την Ευρώπη για να περάσουν πρόσφυγες που βρίσκονται στο έδαφός της.

«Είναι μια επίθεση της Τουρκίας εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας. Ανθρώπινα πλάσματα χρησιμοποιούνται για να ασκηθεί πίεση επί της Ευρώπης», δήλωσε ο συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που ήταν αφιερωμένη στην κατάσταση στη Συρία και στα ελληνοτουρκικά σύνορα όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη.

Μεγάλη δοκιμασία

Σε σχέση με τη στάση της Αυστρίας επισημαίνεται ότι ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ έχει δηλώσει πως η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι «μια μεγάλη δοκιμασία για την ευρωπαϊκή προστασία των συνόρων και η Αυστρία είναι έτοιμη να παράσχει υποστήριξη και προς τούτο διαθέτει επιπλέον αστυνομικούς για στήριξη επιτόπου και είμαστε συνεχώς σε ανταλλαγή με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

«Στόχος όλων μας πρέπει να είναι να μην προωθούμε πλέον τους ανθρώπους προς την Ευρώπη, αλλά να τους σταματούμε στα εξωτερικά σύνορα. Όμως, σε έκτακτη ανάγκη είμαστε επίσης έτοιμοι να προστατέψουμε μόνοι μας τα σύνορά μας» επισήμανε στις δηλώσεις του ο Καρλ Νέχαμερ.

Επιπλέον αστυνομικοί

Την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες, είχε ανακοινώσει το Σάββατο το βράδυ στη Βιέννη ο αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

«Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επαναληφθεί μια κατάσταση όπως το 2015. Στόχος μας πρέπει να είναι να προστατεύσουμε συντεταγμένα τα εξωτερικά σύνορα, να σταματήσουμε εκεί την παράνομη μετανάστευση και την περαιτέρω προώθηση παράνομων μεταναστών».

Όπως ανέφερε, «βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τους εταίρους μας στην ΕΕ και κατά μήκος της Διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Εάν δεν επιτευχθεί η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, τότε η Αυστρία θα προστατεύσει τα δικά της σύνορα».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από