Μπορεί μέχρι στιγμής ο κοροναϊός να μην έχει εξαπλωθεί στην Ελλάδα και οι συνέπειές του να μην επιβαρύνουν την οικονομία, ωστόσο, κρίνοντας από παραδείγματα άλλων χωρών όπως η Ιταλία και τις επιπτώσεις της ασθένειας στην οικονομία, η κυβέρνηση επιχειρεί να «θωρακίσει» την οικονομία.

Την Τρίτη θα συναντηθούν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης προκειμένου να τεθούν επί τάπητος τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να στηριχθούν άμεσα οι επιχειρήσεις.

Η σύσκεψη κρίνεται σημαντικά μια και ενδέχεται να ανακοινωθούν τα μέτρα οικονομικής «ανάσχεσης» των επιπτώσεων της νέας ιογενούς λοίμωξης που έκανε την εμφάνισή της και στη χώρα μας.

Κοροναϊός – Αυτά είναι τα μέτρα που εξετάζονται

Έτσι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει:

– Ενίσχυση όσων δεν απολύουν

– Έκτακτες επιχορηγήσεις

– Άτοκα δάνεια με περίοδο χάριτος

– Αναστολή πληρωμής φόρων και εισφορών

– Φοροελαφρύνσεις και ρυθμίσεις χρεών

– Επιδοτήσεις εισφορών

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενδεχόμενων παρεμβάσεων αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα, οι οποίες μετά την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων το τριήμερο είναι βέβαιο πως θα υποστούν σημαντική οικονομική ζημία.

Είναι γνωστό ότι οι επιχειρήσεις στην περιοχή έχουν στοκάρει εμπορεύματα προκειμένου να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση των ημερών υπό κανονικές συνθήκες ενώ μένει να φανεί το μέγεθος των αναμενόμενων ακυρώσεων σε ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής.

Αναλόγως των επιπτώσεων το οικονομικό επιτελείο εμφανίζεται έτοιμο, όταν και εφόσον χρειαστεί να λάβει έκτακτα μέτρα, όχι απαραίτητα στο ίδιο μοτίβο με αυτά που εφαρμόστηκαν το περασμένο φθινόπωρο με τη χρεοκοπία της Thomas Cook αλλά ενδεχομένως παραπλήσια.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη έτοιμη μια βεντάλια περίπου είκοσι παρεμβάσεων προκειμένου να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας εάν και εφόσον χρειαστεί.

Το δημοσιονομικό κόστος των πρόσθετων παρεμβάσεων, αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο.

Οι δαπάνες αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών εξαιρούνται από την κατά ESA μέτρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Το επόμενο διάστημα αναμένονται συνεννοήσεις με τους θεσμούς ώστε να υπάρξει εξαίρεσή τους και από τη μέτρηση του κατά πρόγραμμα αποτελέσματος, όπως άλλωστε επιδιώκεται για τις δαπάνες αντιμετώπισης του προσφυγικού.

Τα έκτακτα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού.