Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές στην Ελλάδα για τον κοροναϊό μετά την αύξηση των κρουσμάτων στην χώρας.

Έτσι, σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου, για τις εξελίξεις στο ζήτημα του κοροναϊού, με τη συμμετοχή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα.

Υπενθυμίζεται ότι τέσσερα είναι συνολικά τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα, με το τρίτο και το τέταρτο να βρίσκονται στην Αθήνα.

Πρόκειται για δύο γυναίκες, 40 και 36 χρονών, οι οποίες νοσηλεύονται σε απομόνωση σε ειδικούς θαλάμους στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Και οι δύο γυναίκες είναι σε καλή κατάσταση στην υγεία τους. Όσον αφορά στο τέταρτο κρούσμα, πρόκειται για μία 36χρονη εκπαιδευτικό στον ιδιωτικό τομέα.

Η καθηγήτρια είχε ταξιδέψει στο Μιλάνο και είχε επιστρέψει στις 21 Φεβρουαρίου χωρίς συμπτώματα του κορωνοϊού.

Την εβδομάδα που μας πέρασε, όμως, ανέβασε υψηλό πυρετό με αποτέλεσμα να μεταφερθεί εσπευσμένα στο νοσοκομείο όπου εκεί διαπιστώθηκε ότι πάσχει από τον Covid-19.

Μιας και η 36χρονη έκανε ιδιαίτερα σε μαθητές, κάποια σχολεία έχουν κλείσει προληπτικά.

Υπενθυμίζεται ότι τα δύο πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι μία 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη και ο 10χρονος γιος της, οι οποίοι νοσηλεύονται στο ΑΧΕΠΑ.

Οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία

Για τις επιπτώσεις του κοροναϊού στη δημόσια υγεία αλλά στην οικονομία της χώρας μίλησαν στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο καθηγητής Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της ομάδας εργασίας για τον κορωνοϊό, Δημήτρης Παρασκευής Και ο καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ, Παναγιώτης Πετράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευή, υπάρχει πρόβλεψη χρήσης μονάδων εντατικής θεραπείας από ιδιωτικά νοσοκομεία, σε περίπτωση που υπάρξει έξαρση κρουσμάτων του κοροναϊού. Ακόμα, ο καθηγητής επιδημιολογίας σημείωσε πως απαγορεύτηκαν οι εκδρομές στο εξωτερικό λόγω του «είναι δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση των επαφών».

Επιπλέον, χαρακτήρισε θετικό ότι υπάρχει κάμψη της εποχικής γρίπης.

Σχετικά με την αναβολή των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα, υποστήριξε ότι μπορεί να μοιάζει «συντηρητική απόφαση, αλλά μέλημα και προτεραιότητα όλων είναι η δημόσια υγεία».

«Ο κοροναϊός δεν έχει εκτενή διασπορά. Συνιστώ ψυχραιμία. Πρόκειται για ένα ιό ο οποίος δεν έχει πολύ σοβαρά συμπτώματα. Σε μικρά ποσοστά υπάρχουν έντονα συμπτώματα και θνησιμότητα. Δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Οι ελληνικοί ειδικοί είναι κοντά στους συνανθρώπους μας, όλοι μαζί θα το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» κατέληξε ο κ. Παρασκευής.

Από την πλευρά του, ο κ. Πετράκης, τόνισε ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από τον κοροναϊό.

«Εάν στην Ελλάδα υπάρξει ένα εκτεταμένο περιστατικό, τύπου Λομβαρδίας, με έκτακτα και περιοριστικά μέτρα, που διαρκέσει έναν μήνα, θα υπάρξουν σαφείς επιπτώσεις στην οικονομία» ανέφερε.