Μία από τις μεγαλύτερες κλοπές στην ιστορία του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στη νέα πτέρυγα της Σχολής Χημικών Μηχανικών, στην πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου.

Άγνωστοι διέρρηξαν την πτέρυγα κλέβοντας εργαστηριακό εξοπλισμό και υπολογιστές αξίας πολλών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, από γραφεία και εργαστήρια. Η λεία τους φαίνεται ότι ξεπερνά τα 100.000 ευρώ σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση.

Καθηγητές του ΕΜΠ που επικαλείται η εφημερίδα «Καθημερινή», θεωρούν ότι οι ληστές γνώριζαν σε ποιους χώρους έπρεπε να «χτυπήσουν» και πού υπήρχε εξοπλισμός με μεγάλη αξία. Οι δράστες κατάφεραν να διαρρήξουν συνολικά 12 γραφεία και δύο εργαστήρια, με την χρήση τροχών, χωρίς να τους αντιληφθεί κανείς αφού η φύλαξη του ιδρύματος είναι μηδαμινή.

Χωρίς τον απαραίτητο εξοπλισμό που «έκανε φτερά», πολλά πειράματα στο πλαίσιο εργασιών, μεταπτυχιακών προγραμμάτων και διδακτορικών διατριβών θα καθυστερήσουν για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Ανεπανόρθωτο πλήγμα

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ κ. Μαρία Κουή χαρακτήρισε την κλοπή ανεπανόρθωτο το πλήγμα χωρίς δυνατότητα αντιστροφής.

«Είμαστε αναγκασμένοι να διακόψουμε μαθήματα, εργαστήρια, ερευνητικά προγράμματα και να αποδεσμεύσουμε υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Δεν υπάρχει τρόπος αναπλήρωσης του εξοπλισμού, ο οποίος να σημειωθεί αποκτήθηκε αποκλειστικά από ευρωπαϊκά προγράμματα, τα τελευταία δέκα έτη… ίσως η συγκεκριμένη κλοπή να αποτελεί τη μεγαλύτερη παραβίαση του ασύλου και της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών με αρνητικές συνέπειες για τους φοιτητές μας» ανέφερε.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο ΕΜΠ, είναι και το γεγονός πως το βιβλιοπωλείο και το μηχάνημα ανάληψης χρημάτων που λειτουργούσαν εντός του χώρου, έχουν από καιρό κλείσει καθώς γίνονταν συχνά στόχος κλεφτών.