Στις 10 Μαρτίου ηχογραφημένο υλικό από τις συνεδριάσεις του Eurogroup το πρώτο εξάμηνο του 2015 θα δοθεί στο κοινό, αφού πρώτα θα έχει προηγηθεί το «Der Spiegel». Η πρωτοβουλία του Γιάνη Βαρουφάκη έχει ήδη πυροδοτήσει αντιδράσεις, ενώ ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» το περιγράφει ως «εθνικό και ευρωπαϊκό καθήκον, δεδομένου ότι οι ισχυροί επιλέγουν να μην κρατούν πρακτικά».

Ο Βαρουφάκης λέει επίσης πως βλέπει ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με το μνημονιακό τόξο, αποκλείει κάθε συμπόρευση μαζί του, ενώ όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά σημειώνει για την προσφυγή στη Χάγη ότι μπορεί να είναι η βέλτιστη λύση εφόσον Ελλάδα και Τουρκία συμφωνήσουν από πριν στην πλήρη οριοθέτηση των διαφωνιών.

Ταράξατε τα λιμνάζοντα ύδατα της πολιτικής με το να κομίσετε στον Πρόεδρο της Βουλής ηχογραφημένο υλικό από τις συνεδριάσεις του Eurogroup το 2015. Πώς σχολιάζετε το γεγονός πως ο κ. Τασούλας δεν το δέχθηκε;

Ο πανικός της κυβέρνησης, και γενικότερα του μνημονιακού τόξου, ότι μπορεί να «τσαλακωθεί» η εικόνα των κ.κ. Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Σία (και παράλληλα να ανατραπεί το αφήγημα των «σοβαρών τεχνοκρατών» που βρήκαν μπροστά τους έναν «ενοχλητικό» έλληνα υπουργό Οικονομικών), φαίνεται πως πανικόβαλε τον κατά τα άλλα συμπαθέστατο Πρόεδρο της Βουλής ωθώντας τον σε ατόπημα. Βλέπετε, εκείνοι που έδωσαν γην και ύδωρ, που είπαν «ναι σε όλα», σε ανεπαρκείς ψευδοτεχνοκράτες, τρέμουν την αλήθεια.

Με την κίνησή μου έθεσα στη διακριτική ευχέρεια του Προέδρου της Βουλής τον τρόπο με τον οποίο η Εθνική Αντιπροσωπεία και οι πολίτες θα μάθαιναν την αλήθεια για τις συζητήσεις στο Eurogroup που οδήγησαν στη φυλάκιση ενός έθνους στο κάτεργο του χρέους μέχρι το 2060. Αρνούμενος τον ρόλο αυτόν ο Πρόεδρος της Βουλής αρνήθηκε μια χρυσή ευκαιρία αναβάθμισης της Εθνικής Αντιπροσωπείας (από ανήμπορο αποδέκτη των εντολών της τρόικας σε κυρίαρχο Κοινοβούλιο) και ανάκτησης κοινοβουλευτικής αξιοπρέπειας και κυριαρχίας.

Είναι σωστό και ηθικό να διαρρεύσουν συνομιλίες την ίδια ώρα που οι εμπλεκόμενοι δεν είχαν εικόνα πως τους ηχογραφείτε;

Είναι κάτι παραπάνω από σωστό και ηθικό. Είναι εθνικό και ευρωπαϊκό μου καθήκον, δεδομένου ότι οι ισχυροί επιλέγουν να μην κρατούν πρακτικά, με ξεκάθαρο σκοπό την κατάργηση κάθε αρχής διαφάνειας και δημοκρατικού ελέγχου.

Πώς δικαιολογούν τη μη τήρηση πρακτικών; Επειδή, λένε, έτσι οι υπουργοί μιλούν πιο «άνετα». Πρόκειται για αποθέωση του κυνισμού των ισχυρών. Σκεφτείτε το: Ενας υπουργός Οικονομικών αδύναμης χώρας δεν θα τα βάλει ποτέ με τους ισχυρούς, καθώς γνωρίζει ότι, χωρίς πρακτικά, θα λοιδορηθεί, καθώς δεν μπορεί να αποδείξει τι είπε όταν αρχίσουν οι ψευδείς δυσφημιστικές διαρροές.

Επιπλέον, χωρίς πρακτικά ο εκπρόσωπος αδύναμης χώρας, ακόμα κι αν καταφέρει να αποσπάσει κάτι σημαντικό για τη χώρα του μέσα στο Eurogroup, δεν μπορεί να προσφύγει σε όσα συμφωνήθηκαν σε περίπτωση που οι ισχυροί την πάρουν αργότερα πίσω – αρνούμενοι ότι είχαν συμφωνήσει.

Ακόμα και από ιστορικής πλευράς να το δείτε, χωρίς πρακτικά τι θα αφήσει πίσω του το Eurogroup για τον ιστορικό του μέλλοντος; Την Ιστορία θα τη γράφουν μόνο οι νικητές, χωρίς καν τον περιορισμό αρχείων και πρακτικών;

Με απλά λόγια, οι μόνοι που παρανομούν είναι οι ισχυροί του διευθυντηρίου του Eurogroup. Και η παρανομία τους αυτή καταδικάζει όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση στην απαξίωση στα μάτια όλων των ευρωπαίων δημοκρατών. Να γιατί σας απαντώ ότι η δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων, στον βαθμό που προωθούν την τήρηση πρακτικών, είναι εθνικό και ευρωπαϊκό μου καθήκον. Τέλος, σας θυμίζω πως οι ομόλογοί μου γνώριζαν πολύ καλά ότι ηχογραφούσα – κάτι που, βέβαια, έκαναν κι εκείνοι. Πώς το γνώριζαν; Το δήλωσα με συνέντευξή μου στους «New York Times»!

Πώς θα χειριστείτε το υλικό;

Στις 10 Μαρτίου θα μπορείτε όλοι να κατεβάσετε τα ηχητικά από την ιστοσελίδα του ΜέΡΑ25 και του DiEM25. Στο μεταξύ, έτσι ώστε να έχουν την πρότερη δυνατότητα να αξιολογήσουν το υλικό, έχουμε δώσει πρόσβαση σε σημαντικά μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού καθώς και σε ένα στην Ελλάδα.

Στα της έκθεσης αποτίμησης των κυβερνητικών πεπραγμένων του ΣΥΡΙΖΑ σάς αποδίδεται ιδιάζουσα ευθύνη για τη διαπραγμάτευση…

Διαβάζοντας την ερμηνεία της συγκεκριμένης ευθύνης διαβλέπω πλήρη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με την τρόικα και το ελληνικό μνημονιακό τόξο. Π.χ. ότι πήγαινα στο Eurogroup χωρίς καλά επεξεργασμένες προτάσεις, ότι δεν προσπάθησα να δημιουργήσω συμμαχίες με τους υπουργούς Οικονομικών των χωρών του Νότου κ.λπ. Διαβάζοντας αυτά ένιωσα κατανόηση: Εχοντας πει «ναι σε όλα» στην τρόικα, έπρεπε να βρουν μια δικαιολογία – και τη βρήκαν ενστερνιζόμενοι τις κατηγορίες των τροϊκανών προς το πρόσωπό μου. Να άλλος ένας λόγος που απαιτείται η δημοσιοποίηση των ηχογραφήσεων του Eurogroup: για να διαπιστώσουν όλοι, και οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ, ποιος πήγαινε στο Eurogroup με συγκροτημένες προτάσεις και ποιοι όχι – ποιος ήταν μετριοπαθής και διαλλακτικός και ποιοι όχι -, ποιος μιλούσε συνεκτικά και με γνώμονα το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον και ποιοι όχι.

Και ο Πάνος Καμμένος ανέφερε πως υπήρχε συμφωνία Σόιμπλε – Βαρουφάκη για έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη. Τι ισχύει;

Οτι αν το άκουγε ο κ. Σόιμπλε θα έπεφτε από τα σύννεφα…

Προσφάτως κάνατε κάλεσμα στις πολιτικές δυνάμεις για ένα μέτωπο για τα κόκκινα δάνεια. Παρ’ όλα αυτά το κάλεσμα δεν ευοδώθηκε, και ειδικότερα ο κ. Κουτσούμπας στην απαντητική του επιστολή σας έγραψε πως η πρότασή σας είναι ανεδαφική. Μήπως έχει δίκιο;

Η προσπάθεια συνεχίζεται. Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στην Τεχνόπολη (Γκάζι) θα γίνει μια μοναδική, χρήσιμη συζήτηση για τη μόνη ρεαλιστική λύση του προβλήματος των κόκκινων δανείων – μια λύση άμεσα εφαρμόσιμη, μια λύση που εξυγιαίνει τις τράπεζες και σταματά τους πλειστηριασμούς. Οσοι αρνούνται τη συμμετοχή σε αυτόν τον διάλογο αναλαμβάνουν την πολιτική ευθύνη.

Δεν θα ήταν εφικτό να συμπορευθείτε σε μέτωπο αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Πώς να το κάνουμε δηλαδή αυτό; Ενστερνιζόμενοι το 4ο Μνημόνιο του κ. Τσίπρα το οποίο μπήκαμε στη Βουλή για να αποκαλύψουμε και να καταργήσουμε; Το μόνο μέτωπο που εμείς βλέπουμε εντός της Βουλής σήμερα είναι εκείνο το συμπαγές μνημονιακό τόξο που αποτελείται από ΝΔ -ΚΙΝΑΛ – ΣΥΡΙΖΑ.

Στα των εθνικών θεμάτων. Ως κόμμα, είστε υπέρ της προσφυγής στη Χάγη και με ποιους όρους;

Η Χάγη είναι ένα σημαντικό εργαλείο. Εθνικός μας στόχος πρέπει να είναι μια οριστική συμφωνία με την Τουρκία όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα, την ταύτιση εναέριου χώρου και χωρικών υδάτων, και τις ΑΟΖ που θα πρέπει να συμφωνηθούν στο πλαίσιο μιας μεγάλης μεσογειακής συμφωνίας ότι τα ορυκτά καύσιμα θα μείνουν στα έγκατα της γης. Για όλα αυτά η Χάγη μπορεί να είναι η βέλτιστη λύση εφόσον Ελλάδα και Τουρκία συμφωνήσουμε από πριν στην πλήρη οριοθέτηση των διαφωνιών που θα κληθεί το Διεθνές Δικαστήριο να αποφανθεί.

Συμφωνείτε με το σχέδιο της κυβέρνησης για το Προσφυγικό;

Είναι αδύνατον να συμφωνήσει κανείς με ανύπαρκτο σχέδιο, η ανυπαρξία του οποίου γεννά στρατόπεδα συγκέντρωσης κατατρεγμένων ψυχών ανά τη χώρα.