Καλό ποδαρικό για το ελληνικό σινεμά στο 2020 καθώς η  ταινία μικρού μήκους «Όλες οι φωτιές η φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη κέρδισε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του 32ου διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου του Κλερμόν Φεράν της Γαλλίας. Σε ότι αφορά την μικρού μήκους ταινία, το συγκεκριμένο φεστιβάλ είναι το σημαντικότερο όχι μόνον της Ευρώπης αλλά του κόσμου.

Η επιτυχία όμως αγγίζει ξυστά την Ελλάδα και με μια ακόμη βράβευση. Στην ταινία «Olla» της Αριάν Λαμπέντ που ναι μεν ως παραγωγή είναι αμιγώς γαλλική αλλά έχει φτιαχτεί με αρκετούς Έλληνες συντελεστές, απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Καλύτερης Ταινίας του 42ου  εθνικού διαγωνιστικού τμήματος του φεστιβάλ καθώς και το βραβείο της Επιτροπής Γάλλων Μαθητών και το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη της SACD.

Ο σκηνοθέτης Ευθύμης Kosemund Σανίδης

Εκτός της ταινίας του Ευθύμη Kosemund Σανίδη, στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ, συμμετείχαν οι ταινίες «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου (που ήδη είχε χαρεί μιας βράβευσης με Χρυσό Φοίνικα Μικρού Μήκους στο περσινό φεστιβάλ των Καννών) και το «Route -3» του Θανάση Νεοφώτιστου. Στο εθνικό διαγωνιστικό τμήμα του συμμετείχαν επίσης οι ταινίες «Electric Swan» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη (που είχε ήδη προβληθεί στο φεστιβάλ Βενετίας πέρσι) και «Πρώτος έρωτας» του Χάρη Ραφτογιάννη.

Στην τελετή λήξης που έγινε το βράδυ του Σαββάτου 8 Φεβρουαρίου, το βραβείο για το «Όλες οι φωτιές η φωτιά» παρέλαβε η κυρία Ηλιάνα Ζακοπούλου, μέλος της αποστολής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου στο φεστιβάλ (ο σκηνοθέτης δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην τελετή).  Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, που ήταν παρόν στο φεστιβάλ με περίπτερο στο τμήμα της Αγοράς, συντόνισε και υποστήριξε την ιδιαίτερα ενισχυμένη φέτος ελληνική παρουσία στην διοργάνωση.

Η βράβευση του Ευθύμη Kosemund Σανίδη επιβεβαιώνει τον δυναμισμό και τον  πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους διεθνώς. Παράλληλα πιστοποιεί την αξία του κινηματογραφικού έργου που παράγεται σε μια χώρα με μικρή μεν κινηματογραφία αλλά έντονο δημιουργικό πάθος.