Με τη διαβεβαίωση ότι η νόσος της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έκανε την εμφάνισή της και στην Ελλάδα, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε την πρώτη εικόνα των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της ζωονόσου.

Ο Μάκης Βορίδης στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου προχθές έκανε γνωστό ότι το πρώτο κρούσμα της νόσου, που χαρτογραφήθηκε για πρώτη φορά το 1921 στην Κένυα και έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας στις Βαλκανικές χώρες, εντοπίστηκε σε οικόσιτη εκμετάλλευση στην περιοχή της Νιγρίτας Σερρών και συγκεκριμένα στη Νικόκλεια. Ο ιδιοκτήτης της διαπιστώνοντας ότι ένας από τους χοίρους του αρρώστησε έσπευσε στις 3 Φεβρουαρίου να ενημερώσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Μπλόκο στη διακίνηση

Εκτοτε σήμανε συναγερμός και, όπως υπογράμμισε ο υπουργός, από την πρώτη στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου ενεργοποίησαν το σχετικό πρωτόκολλο, το οποίο περιλαμβάνει χωρική οριοθέτηση σε δύο ζώνες ακτίνας τριών και 10 χιλιομέτρων αντίστοιχα, μέσα στις οποίες λαμβάνεται ήδη μία σειρά συγκεκριμένων μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της ζωονόσου. Σε αυτές τις ακτίνες για 40 μέρες απαγορεύονται η μετακίνηση και η εμπορία χοίρων. Επιπλέον, οι αρμόδιες κτηνιατρικές και υγειονομικές υπηρεσίες προχώρησαν στη θανάτωση και των 31 χοίρων στην οικόσιτη εκμετάλλευση όπου εντοπίστηκε το κρούσμα.

Από προχθές το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαγόρευσε την έξοδο ζώντων χοίρων από την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, αλλά και τη διακίνηση κρέατος, χοιρινών προϊόντων κ.λπ. Παράλληλα, γίνεται άμεση απογραφή όλων των χοίρων και επιβεβαίωση στοιχείων για όλες τις εκτροφές, καταγεγραμμένες και μη, σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από το σημείο όπου εντοπίστηκε το κρούσμα της αφρικανικής πανώλης, ενώ θα τοποθετηθούν και προειδοποιητικές πινακίδες.

O Μάκης Βορίδης τόνισε ότι το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε εγρήγορση και υπενθύμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτη ετοιμότητα και έθεσε σε εφαρμογή τον κανονισμό που προβλέπει αυξημένα μέτρα επιτήρησης στα σύνορά της, προσθέτοντας ότι για το γεγονός έχει ήδη ενημερωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο ίδιος σημείωσε μάλιστα ότι επιτόπου βρίσκεται κλιμάκιο υπό την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή και τον γενικό γραμματέα αρμόδιο για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στρατάκο προκειμένου μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφερειακής Διεύθυνσης να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες ενέργειες και τους ελέγχους.

Ερευνα

Στη διάρκεια της προχθεσινής έκτακτης συνέντευξης Τύπου ο υπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τις αποζημιώσεις των χοιροτρόφων που μπορεί να πληγούν από τη νόσο. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχετικό πλαίσιο που το ρυθμίζει, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επιπροσθέτως, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται και η επιδημιολογική έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο έφτασε η ζωονόσος στη χώρα μας.

Οπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Κεντρικής Μακεδονίας, Σωτήρης Μπάτος, είναι πιθανό η ζωονόσος να προήλθε από τη Βουλγαρία, ωστόσο διευκρίνισε ότι εξακολουθούν να βρίσκονται σε ισχύ τα μέτρα που έχουν ληφθεί και περιλαμβάνουν τη λειτουργία ειδικών ψεκαστήρων στον Προμαχώνα για τις νταλίκες και τα μεγάλα φορτηγά που περνούν από τα σύνορα, αλλά και την ενεργοποίηση ομάδων κυνηγών καταστολής που βγαίνουν για να σκοτώνουν τους αγριόχοιρους ώστε να μειωθεί ο πληθυσμός τους. Στη Βουλγαρία έχουν καταγραφεί χιλιάδες κρούσματα πανώλης, με αποτέλεσμα να θανατωθούν 120.000 χοίροι. Ολόκληρη η χοιροτροφία της γειτονικής χώρας κινδυνεύει με αφανισμό.

Η Ελλάδα παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις, γι’ αυτό και ενεργοποίησε από μόνη της το πρωτόκολλο των μέτρων, ωστόσο, όπως ανέφερε ο Μάκης Βορίδης, «αν και είχαν ληφθεί πολλά μέτρα, δεν ήταν δυνατόν να σφραγιστούν τα βόρεια σύνορά μας».