Καμία δήλωση για τον Τούρκο πρόεδρο και όσα υποστήριξε για τα Ίμια δεν έχει κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

«Όλα τα υπόλοιπα είναι προϊόντα ερμηνειών και εκτιμήσεων αυτών που τις εκφράζουν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τους επίσημους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ κρατών», ανέφερε η ίδια ανακοίνωση.

Αρχικά, είχε μεταδοθεί ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος μίλησε τηλεφωνικά, εκτός αέρα, σε πρωινή εκπομπή του Alpha και είχε πει  πως δεν υπήρξε καμία συνεννόηση με την Τουρκία και πως είναι ψέματα όσα υποστηρίζει ο Ερντογάν για τα Ίμια.

«Εμείς εκείνη τη μέρα, όλη την Παρασκευή, τρέχαμε με το θέμα του ερευνητικού και παρακολουθούσαμε αυτό. Άλλωστε, αυτές οι συζητήσεις δεν γίνονται από εμένα. Αν γινόντουσαν θα ήταν σε πολύ υψηλό επίπεδο, αλλά δεν έγιναν ποτέ», ήταν η φερόμενη δήλωση του υπουργού.

Η δήλωση Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Τούρκος πρόεδρος έκανε έμμεσο πλην σαφή υπαινιγμό σε καθεστώς «γκρίζων ζωνών» στα Ιμια «και σε άλλα νησιά» του Αιγαίου, προοικονομώντας το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν λίγο αργότερα οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας των δύο χωρών, Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ.

Πρόκειται για την τρίτη φορά που ο κ. Ερντογάν αναφέρεται σε περιεχόμενο συνομιλίας ανάμεσα σε Ελληνες και Τούρκους. Προ δύο εβδομάδων είχε παραπέμψει σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ μόλις πριν από λίγες ημέρες ανέφερε ότι είπε σε «Ελληνα πρώην δήμαρχο» πως η Ελλάδα δεν πρέπει να ασχολείται με την Τουρκία. Εν ολίγοις, ο κ. Ερντογάν εμφανίζεται να δημοσιοποιεί μέρος συνομιλιών που έχει κατά καιρούς με Ελληνες ηγέτες και αξιωματούχους.

Χθες, πάντως, ο κ. Ερντογάν εκτίμησε πως «φέτος δεν υπήρξε κρίση στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) λόγω της στάσης που επιδείξαμε εκεί. Είχαμε πει πως εάν γίνει μια κίνηση στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια), όπως γινόταν προηγουμένως, η απάντησή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά εάν η Ελλάδα δεν κάνει κάτι στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια), θα δείτε ότι κι εμείς δεν θα κάνουμε κάτι. Ο υπουργός Αμυνάς μου σήμερα, κατά πάσα πιθανότητα, θα τηλεφωνήσει στον υπουργό Αμυνας της Ελλάδας, για να τον ευχαριστήσει. Για να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και στα Καρντάκ (σ.σ. Ιμια) και στα άλλα νησιά, όπως έγινε φέτος».