Στον αέρα βγάζει ο Νίκος Βούτσης το κλίμα διχασμού που θα κυριαρχήσει πλήρως στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν τεθεί σε δημοψήφισμα το θέμα της ονομασίας του νέου ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρώην πρόεδρος της βουλής και εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τάσσεται κατά του ενδεχομένου να τεθεί το θέμα της ονομασίας του κόμματος σε εσωκομματικό δημοψήφισμα όπου θα κληθούν να πάρουν θέση τα μέλη.

Δεν υπάρχει εσωκομματική συναίνεση

Σε συνέντευξή στο tvxs.gr ο κ. Βούτσης αν και δηλώνει υπέρ μιας προσθήκης στο όνομα του κόμματος ώστε να λέγεται «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» ή «ΣΥΡΙΖΑ-Πράσινη Συμμαχία» τονίζει χαρακτηριστικά πως στο θέμα αυτό «δεν υπάρχει ευρύτερη συναίνεση» μέσα στο κόμμα.

«Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι σωστό ένα θέμα, όπως αυτό του ονόματος, στο οποίο απ’ ό,τι φαίνεται προσώρας δεν υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση, θα πρέπει να μπει σε ένα δημοψήφισμα όπου θα υπάρξουν περιχαρακώσεις και στρατόπεδα. Γι’ αυτό έχω πει και στα όργανα ότι, κατά την γνώμη μου, πρέπει ηγετικά να υπάρξει μια πρωτοβουλία. Δηλαδή να υπάρξει πρόταση στο συνέδριο ώστε να βγούμε από το συνέδριο ως ο «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» ή «Πράσινη Συμμαχία». Δεν είναι ανάγκη επί ενός θέματος που δεν διαφαίνεται αυτή την στιγμή να υπάρχει μια ευρύτερη συναίνεση, που δεν είναι ώριμο δηλαδή, να δημιουργήσουμε στρατόπεδα. Αυτό μπορεί να βλάψει, και γι’ αυτό κρατάω μεγάλη επιφύλαξη ως προς το αν θα πρέπει να είναι ένα από τα ερωτήματα αυτού του δημοψηφίσματος που σωστά αποφασίσαμε».

Αντ’ αυτού προτείνει απλώς το 30 συνέδριο να αποφασίσει από τα «πάνω» την ονομασία του νέου φορέα.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Βούτση έρχεται την ώρα που συνεδριάζουν εκ νέου σήμερα η Πολιτική Γραμματεία και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος που ουσιαστικά θα ασχοληθεί με την έγκριση των θέσεων για το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναβολή

Ωστόσο το κλίμα εσωστρέφειας και διχασμού για το πώς θα προχωρήσει η διεύρυνση είναι ισχυρό και μάλιστα σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της τεταμένης ατμόσφαιρας εξετάζεται η αναβολή της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής που προγραμματιζόταν γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Βούτσης που ανήκει στην παλιά φρουρά του ΣΥΡΙΖΑ η οποία αντιδρά στην ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τη «δημοκρατική παράταξη». Ο Πάνος Σκουρλέτης επίσης έχει διαχωρίσει τη θέση του με την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενώ και άλλα στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Γιάννης Δραγασάκης φέρονται να συγκλίνουν με την εσωκομματική αντιπολίτευση που συγκροτείται γύρω από τους «53+» υπό τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και δεν θέλουν τον η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει στην κατάργηση του υπάρχοντος κόμματος.

Κοινώς δεν θέλουν η ταμπέλα «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία» να γίνει το όχημα στα χέρια του Αλέξη Τσίπρα ώστε η «συμμαχία» να εξελιχθεί σε κόμμα που θα καταπιεί και θα εξαφανίσει τον υπάρχοντα ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι τυχαίο ότι η παλιά (και ηλικιακά) φρουρά  του ΣΥΡΙΖΑ ασχέτως τάσεων και ιδιαίτερων απόψεων δεν θέλει την κατάργηση των υπαρχόντων κομματικών οργάνων και την απορρόφησή τους από τα όργανα του «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

Λελογισμένη διεύρυνση

Σε αυτό το πλαίσιο πρόσφατα καταγράφηκε κόντρα δια «αντιπροσώπων» ουσιαστικά μεταξύ Τσακαλώτου και Τσίπρα για το αν το 3ο συνέδριο είναι συνέδριο του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ ή συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και των συμμάχων του.

Ο κ. Βούτσης, ουσιαστικά σε μια προσπάθεια εξισορρόπησης μεταξύ των προεδρικών και των αντιπολιτευόμενων στον Αλέξη Τσίπρα τάσσεται υπέρ μιας λεγογισμένης διεύρυνσης που θα φτάσει τα 70000 μέλη και θα εκτείνεται «από το προοδευτικό κέντρο ως την ριζοσπαστική αριστερά». Και τα νέα μέλη με ποσόστωση θα εκλεγούν και θα συμμετάσχουν ισότιμα στο συνέδριο κατά την άποψη του κ. Βούτση.

Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής αφήνει αιχμές κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης για «αμυντισμό» στα νέα μέλη αλλά καρφώνει στα ίσια και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα κατηγορώντας τον για τις δηλώσεις του που δημιουργούν σύγχυση για τη σχέση ΣΥΡΙΖΑ και «δημοκρατικής παράταξης».

«Προσωπικά βεβαίως, νομίζω ότι κάνει κακό, π.χ., στην διεύρυνση να λένε κάποιοι από ορισμένες πλευρές ότι «φτιάχνουμε την δημοκρατική παράταξη». Είναι διπλό κακό. Διότι πρώτον αφαιρείς το στοιχείο της αριστερής ταυτότητας σαν πρωτεύων, δεύτερον εξομοιώνεις το κόμμα με την παράταξη που είναι λάθος» αναφέρει χαρακτηριστικά στη συνέντευξή του στο tvxs.gr o κ. Βούτσης.