Εντονο παρασκήνιο φέρεται να εξελίσσεται – όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» – γύρω από τον διαγωνισμό για την προμήθεια ψηφιακών ταυτοτήτων, διαβατηρίων και άλλων εγγράφων – τύπου πιστωτικής κάρτας – του δυσθεώρητου ύψους 515 εκατομμυρίων ευρώ, με τη συμμετοχή περίπου 25 εταιρειών από τη Μ. Βρετανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, τη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Πολωνία κ.λπ., αλλά και με ελληνική συμμετοχή.

Με τωρινές αλλά και προηγούμενες καταγγελίες για «διαρροές» δεδομένων του διαγωνισμού, για «φωτογραφικές» προδιαγραφές που υποβοηθούν τρεις εταιρείες από Γερμανία, Γαλλία, και αλλού, για πιέσεις που ασκήθηκαν προκειμένου η επιλογή της εταιρείας να γίνει με «βαθμολογικά» κριτήρια, κάτι που επιδέχεται αλλοιώσεις και παρεμβάσεις. Με διατύπωση αιχμών για «διαδικασίες που θα ζημιώσουν τελικώς το Ελληνικό Δημόσιο». Παράλληλα υπάρχουν αναφορές για πολυποίκιλο ενδιαφέρον σχετικά με την κατάληξη του διαγωνισμού από πολιτικά πρόσωπα και υπηρεσιακούς παράγοντες. Με επιτελείς ωστόσο της Κατεχάκη να μιλούν για απολύτως διαφανείς διαδικασίες και με διαδικασία που θα έχει τελικό κριτήριο τη μικρότερη οικονομική επιβάρυνση.

Με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό λοιπόν επιχειρείται να διασφαλισθεί η αξιοπιστία του συστήματος έκδοσης των ελληνικών ταυτοτήτων και άλλων εγγράφων οι οποίες θεωρούνταν διεθνώς ως ιδιαίτερα ευάλωτες στους πλαστογράφους. Με κύριο στόχο να είναι συμβατές με τις απαιτήσεις ασφαλείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας. Θα περιέχουν ειδικό τσιπ με τα αποτυπώματα του κατόχου της ταυτότητας αλλά όπου θα ενταχθεί και η ψηφιακή υπογραφή και άλλα δεδομένα.

Τι προέβλεπε ο διαγωνισμός

Η διαγωνιστική διαδικασία για τη δημιουργία ενός νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Εντύπων Ασφαλείας (ΟΠΣΕΑ), όπως ονομάστηκε, ανακοινώθηκε πρώτη φορά από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. τον περασμένο Απρίλιο. Ο διαγωνισμός αυτός προέβλεπε οι νέες ταυτότητες να έχουν ασπρόμαυρη φωτογραφία, κάτι που ισχύει σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, εκτός από Γερμανία, Μάλτα και Ρουμανία αλλά και σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ. Ετσι, στάλθηκαν οι σχετικές προσκλήσεις ενδιαφέροντος αλλά και οι προδιαγραφές του διαγωνισμού σε κλειστούς φακέλους.

Με τότε υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να αναφέρουν ότι «για τον εν λόγω διαγωνισμό είχε υπάρξει έντονο ενδιαφέρον από σχεδόν όλες τις ξένες πρεσβείες που πολιορκούσαν τη λεωφόρο Κατεχάκη. Υπήρξε ακόμη καταγγελία ότι μια εταιρεία ήξερε νωρίτερα – μέσω του έλληνα αντιπροσώπου της – τις προδιαγραφές του διαγωνισμού και ότι υπήρξε σημαντική διαρροή πιθανόν από αστυνομικούς που συμμετέχουν στις αρμόδιες επιτροπές. Ομως αυτό εκτιμούμε ότι δεν ανταποκρινόταν πλήρως στην αλήθεια. Φαίνεται να υπήρξε πράγματι μια διαρροή από υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. ενός τμήματος των προδιαγραφών γενικού ενδιαφέροντος, κι όχι απόρρητο. Επίσης εκείνοι που διαμαρτυρήθηκαν συμμετέχουν σε παραγωγές άλλων εγγράφων της ΕΛ.ΑΣ. με μεγάλα κέρδη και ίσως στόχευαν στην καθυστέρηση του νέου διαγωνισμού που θα οδηγήσει σε μείωση της επιβάρυνσης των πολιτών και συνεπώς των κερδών τους».

Τον περασμένο Ιούλιο, λίγες ημέρες μετρά την άνοδο της ΝΔ στην εξουσία, ανακοινώθηκε η ακύρωση του διαγωνισμού γιατί τα νέα δελτία πρέπει να περιλαμβάνουν εκτός από τα στοιχεία της ταυτότητας και όλα τα αναγκαία στοιχεία για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση προκειμένου ο πολίτης να κάνει συναλλαγές με φορείς του Δημοσίου. Ομως θέτει ως βασικό προαπαιτούμενο και για περαιτέρω ασφάλεια να υπάρχει έγχρωμη φωτογραφία και όχι ασπρόμαυρη. Ετσι στις 21 Δεκεμβρίου η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε τον νέο διαγωνισμό, ο οποίος θα ολοκληρωθεί στις 3 Μαρτίου, με βασική προδιαγραφή την έγχρωμη φωτογραφία αλλά και την ένταξη στο τσιπ της ψηφιακής υπογραφής και άλλων δεδομένων.

Οι συμμετοχές

Μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στον διαγωνισμό η γαλλική Idemia, της οποίας ο έλεγχος του μετοχικού κεφαλαίου έχει περάσει στο αμερικανικό επενδυτικό Advent International. Γαλλικών συμφερόντων είναι η Gemalto που πρόσφατα εξαγοράστηκε από τον γνωστό κολοσσό Thales που έχει συμμετάσχει στην έκδοση διαβατηρίων. Και οι δύο αυτές εταιρείες φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα ένταξης στις ψηφιακές ταυτότητες έγχρωμων φωτογραφιών. Ακόμη υπάρχει συμμετοχή της Veridos Matsoukis που έχει εγκαταστάσεις στη χώρα μας και συνεργάζεται με τη γερμανική Giesecke & Devrient που έχει εξαγοράσει το 64%, αλλά και την Bundesdruckerei, δηλαδή το γερμανικό νομισματοκοπείο.

Η εν λόγω εταιρεία ολοκληρώνει επενδυτικό πρόγραμμα 23 εκατ. χρησιμοποιώντας την τεχνολογία ψηφιακής εγχάραξης (laser engraving). Ακόμη αναμένεται η συμμετοχή της Inform Lykos που έχει προχωρήσει στη συνεργασία με την αυστριακή Austriancard AG, η οποία εξαγόρασε και την πλειοψηφία της Albania Digital Printing Solutions έχοντας τρεις μονάδες παραγωγής στην Ευρώπη. Ακόμη συμμετοχή φέρεται να δηλώνει η βρετανική De La Rue, η κοινοπραξία της βελγικής Pitkit Zetes Smartech και της Space Hellas. Αλλη μία ενδιαφερόμενη είναι η γερμανική εταιρεία Muehlbauer.